Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Reuters: Ukrajinská SBU vraj odpálila výbušniny na sibírskej železnici

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

SBU údajne výbušniny odpálila v piatok na tzv. Čertovom moste, ktorý sa nachádza v Buriatsku, pri ruských hraniciach s Mongolskom.

Kyjev 1. decembra (TASR) - Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) znovu odpálila výbušné zariadenia na železničnej trati na Sibíri, ktorú Rusko používa na prepravu vojenského materiálu. Agentúre Reuters to v piatok povedal nemenovaný ukrajinský zdroj, píše TASR.

SBU údajne výbušniny odpálila v piatok na tzv. Čertovom moste, ktorý sa nachádza v Buriatsku, pri ruských hraniciach s Mongolskom. K odpáleniu nálože údajne došlo v momente, keď po moste prechádzal nákladný vlak.

Moskva začala podľa Reuters túto trasu využívať ako obchádzku po stredajšom útoku výbušninami v neďalekom Severomujskom tuneli, za ktorým tiež údajne stojí ukrajinská SBU.

Ruské médiá v piatok tvrdili, že na nákladom vlaku na Čertovom moste sa vznietili nádrže s naftou a následne začalo horieť šesť nákladných vagónov. Príčina explózie podľa médií známa nebola.

Ukrajinský zdroj pre Reuters povedal, že obe operácie na Bajkalsko-amurskej magistrále vykonala SBU a s odvolaním na ruské kanály v aplikácii Telegram poskytol podobný odhad škôd ako ruské médiá.

Agentúra Reuters upozornila, že nemôže bezprostredne overiť tieto tvrdenia ani vyhodnotiť, či Rusko túto sibírsku železničnú trať využíva na vojenské účely.

Ruské železnice (RŽD), ktoré prevádzkujú širokú sieť železničných tratí, uviedli, že dopravu odklonili na novú trasu už po prvom útoku, ku ktorému došlo v stredu večer. Ruskí vyšetrovatelia podľa novín Kommersant dospeli k záveru, že išlo o "teroristický čin" neznámych osôb.

Citovaný zdroj priblížil, že druhý útok predpokladal odklonenie železničnej dopravy a preto sa zameral na záložnú trasu vedúcu cez Čertov most. Ďalší zdroj z prostredia ruského priemyslu pre Reuters povedal, že záložná trasa bola v piatok popoludní znovu v prevádzke a opäť ju využívajú nákladné vlaky.

Bajkalsko-amurská magistrála je sústava železničných tratí prechádzajúca oblasťou ruskej východnej Sibíri a Ďalekého východu.