Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Reuters: V Sýrii padlo viac Rusov, ako udáva ruské ministerstvo obrany

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na základe výpovedí zahynulo tento rok v Sýrii podľa odhadov agentúry Reuters najmenej 40 ruských vojakov a pracovníkov súkromných vojenských a bezpečnostných firiem.

Moskva 2. augusta (TASR) - Podľa oficiálnych údajov ruského ministerstva obrany zahynulo od začiatku tohto roka v Sýrii desať príslušníkov ruských ozbrojených síl a pracovníkov súkromných vojenských a bezpečnostných firiem. Z dnes zverejnených odhadov agentúry Reuters však vyplýva, že Rusov padlých v Sýrii je oveľa viac.

Na základe výpovedí rodinných príslušníkov a priateľov padlých ruských vojakov, ako aj miestnych predstaviteľov zahynulo tento rok v Sýrii podľa odhadov agentúry Reuters najmenej 40 ruských vojakov a pracovníkov súkromných vojenských a bezpečnostných firiem.

Za uplynulých sedem mesiacov teda prišlo v Sýrii o život viac ruských vojakov ako za predchádzajúcich 15 mesiacov, keď tam padlo 36 príslušníkov ruských ozbrojených síl a súkromných vojenských a bezpečnostných spoločností, čo podľa Reuters naznačuje prudký nárast miery bojových strát súvisiacich s prehlbujúcou sa vojenskou angažovanosťou Ruska v sýrskom konflikte.

Väčšinu z vyše 40 prípadov úmrtia ruských vojakov v Sýrii uvádzaných agentúrou Reuters potvrdila viac ako jedna osoba vrátane ľudí, ktorý padlého osobne poznali. V deviatich prípadoch má agentúra správu o úmrtí ruského vojaka, zverejnenú v miestnych médiách alebo na sociálnych sieťach, potvrdenú z ďalšieho zdroja.

V prípade počtu úmrtí ruských vojakov v Sýrii môže ísť o konzervatívny odhad, pretože velitelia príbuzných a priateľov padlých nabádajú, aby informácie o ich smrti nerozširovali. Pod podmienkou zachovania anonymity to pre Reuters potvrdili viacerí príbuzní a priatelia padlých.

Ruské ministerstvo obrany na otázky agentúry Reuters ohľadom jej najnovších zistení nereagovalo.