Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Reuters: Vyšetrovatelia potvrdili smrť pilota Prigožinovho lietadla

Na snímke nákladné auto odchádza s časťou súkromného lietadla, ktoré malo patriť Jevgenijovi Prigožinovi, šéfovi žoldnierskej Vagnerovej skupiny z miesta pádu v Tverskej oblasti severne od Moskvy v piatok 25. augusta 2023. Foto: TASR - AP

Pád lietadla podľa predchádzajúcich informácií ruských úradov a médií neprežil nikto z dovedna desiatich pasažierov.

Moskva 25. augusta (TASR) - Ruskí vyšetrovatelia potvrdili smrť pilota lietadla, na ktorého palube bol podľa ruských úradov aj šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. S odvolaním sa nemenovaný zdroj o tom v piatok informovala agentúra Reuters.

Na zozname cestujúcich lietadla Embraer, ktoré sa v stredu 23. augusta zrútilo nad Tverskou oblasťou severozápadne od Moskvy, bolo okrem Prigožina ďalších deväť ľudí. Išlo o siedmich pasažierov a troch členov posádky vrátane pilota Alexeja Levšina.

Vyšetrovatelia už oznámili pilotovej rodine, že majú dôkazy o tom, že Levšin bol na palube havarovaného lietadla. Členovia jeho rodiny mali v priebehu piatka podstúpiť testy DNA, čo má uľahčiť identifikačný proces, uviedol dobre informovaný zdroj citovaný agentúrou Reuters.

O osude ostatných ľudí nachádzajúcich sa v lietadle však vyšetrovatelia doposiaľ neuviedli nič, uvádza zdroj.

Pád lietadla podľa predchádzajúcich informácií ruských úradov a médií neprežil nikto z dovedna desiatich pasažierov.

Ruský letecký úrad v noci na štvrtok informoval, že podľa údajov leteckej spoločnosti bol na palube havarovaného stroja aj Prigožin, ako aj jeho "pravá ruka" a spoluzakladateľ vagnerovcov Dmitrij Utkin. Ich smrť však zatiaľ nijaký ruský predstaviteľ ani úrad oficiálne nepotvrdili.

Šéf Kremľa Vladimir Putin reagoval na celú udalosť až so zhruba 24-hodinovým odstupom, pričom vyslovil sústrasť rodinám obetí pádu lietadla. Hovoril pritom o zásluhách aj chybách Prigožina, ale jeho smrť zatiaľ ani on nepotvrdil.

Ukrajina zdôraznila, že s údajnou smrťou šéfa vagnerovcov nemá nič spoločné.