Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Revolúcia vo Vatikáne? Pápež vyzýva kardinálov, aby sa kontrolovali

Pápež František drží kalich počas omše, ktorú celebroval v katedrále vo filipínskej Manile 16. januára 2015. Foto: TASR/AP

Pápež František varoval budúcich kardinálov, ktorých do tejto cirkevnej hodnosti oficiálne vymenuje 14. februára, aby oslavovali čo najstriedmejšie a mali svoje správanie pod kontrolou.

Vatikán 24. januára (TASR) - Pápež František varoval budúcich kardinálov, ktorých do tejto cirkevnej hodnosti oficiálne vymenuje 14. februára, aby oslavovali čo najstriedmejšie a mali svoje správanie pod kontrolou.

V otvorenom liste, ktorý v piatok uverejnil vatikánsky denník L'Osservatore Romano, upozorňuje František budúcich kardinálov, aby sa vyvarovali okázalých osláv, ktoré "ochromujú horšie ako grappa na lačný žalúdok".

Po slávnostnom vymenovaní (kreovaní) do hodnosti novovymenovaní kardináli tradične usporadúvajú veľkolepé oslavy - podľa agentúry AP neraz platené z vreciek dobroprajných farníkov.

Budúci kardináli pochádzajú z krajín, ako sú Kapverdy, Mjanmarsko alebo Tonga, ktoré kardinála nikdy nemali, ale nebudú medzi nimi chýbať ani zástupcovia Panamy, Mozambiku či Thajska.