Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Reynders k Nemecku: Nárast extrémistických síl vidieť všade v Európe

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders, archívna snímka Foto: TASR/AP

Šéf belgickej diplomacie D. Reynders dodal, že časť obyvateľstva má ekonomické ťažkosti, aj v Nemecku, a diskusie o migrácii len posilňujú postavenie extrémnej pravice.


Brusel 25. septembra (TASR) - Horúčka extrémizmu bude aj naďalej ohrozovať Európu, ak EÚ nepristúpi ku skutočným reformám. Uviedol to podpredseda belgickej vlády a šéf belgickej diplomacie Didier Reynders v súvislosti s nedeľňajšími voľbami v Nemecku, kde tretiu priečku obsadila pravicovo-populistická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD).

AfD sa so ziskom 12,6 percenta hlasov stala treťou najsilnejšou stranou v Nemecku a zaistila návrat krajnej pravice do Spolkového snemu.

Reynders podľa belgického denníka Le Soir upozornil, že nárast extrémistických síl vidieť všade v Európe. "Zvoniť na poplach je oprávnené!" uviedol. Spresnil, že ak v EÚ nedôjde ku skutočným reformám v oblasti ekonomiky, migrácie, obrany alebo zahraničnej politiky, "v nadchádzajúcich rokoch budeme riskovať nárast horúčky extrémnej pravice a extrémnej ľavice".

Reynders upozornil, že "nesmieme klamať samých seba", lebo v Európe došlo k vlnám teroristických útokov, časť obyvateľstva stále prežíva ekonomické ťažkosti, aj v Nemecku, a diskusie o migrácii len posilňujú postavenie extrémnej pravice.

"Ktokoľvek bude v budúcej vládnej koalícii, musí mať na pamäti, že bez zásadnej reformy európskeho projektu a so všetkými krajinami okolo stola bude vždy existovať riziko nárastu extrémnej pravice," uviedol Reynders, podľa ktorého prítomnosť AfD v Bundestagu možno označiť za "historický šok".

Le Soir pri tejto príležitosti citoval i názor lídra nemeckých sociálnych demokratov (SPD) Martina Schulza. Ten v nedeľu večer z volebného úspechu AfD obvinil kancelárku Angelu Merkelovú.

"Myslím si, že Merkelová viedla škandalóznu kampaň," povedal Schulz pre verejnoprávne televízne stanice ARD a ZDF. Spresnil, že jej systematické odmietanie viesť skutočnú volebnú kampaň namiesto spoliehania sa na "kontinuitu" a dobré hospodárske výsledky krajiny a vyhýbanie sa témam, ktoré by mohli viesť k diskusii, vytvorilo vákuum, ktoré sa AfD podarilo čiastočne zaplniť. "Merkelová má veľkú zodpovednosť za tento stav," upozornil Schulz.