Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Poľská režisérka Hollandová žiada ospravedlnenie od ministra Ziobra

Na snímke režisérka Agnieszka Hollandová. Foto: TASR/AP

Hollandová v stredu uviedla, že plánuje podať žalobu za ohováranie v prípade, ak sa jej v priebehu siedmich dní neospravedlnení.

Varšava 7. septembra (TASR) — Poľská režisérka Agnieszka Hollandová žiadala ospravedlnenie od poľského ministra spravodlivosti Zbigniewa Ziobra za jeho vyjadrenie, v ktorom jej najnovší film o migračnej kríze na poľsko-bieloruských hraniciach prirovnal k nacistickej propagande. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Hollandová v stredu uviedla, že plánuje podať žalobu za ohováranie v prípade, ak sa jej v priebehu siedmich dní neospravedlnení. Ziobra tiež vyzvala, aby daroval 50.000 poľských zlotých (viac než 11.100 eur) združeniu, ktoré pomáha preživším holokaustu.

Hollandovej film Green Border (Zelená hranica) sa venuje migračnej kríze, ktorá sa posledné dva roky odohráva na hraniciach Poľska s Bieloruskom. Okrem iného kriticky zobrazuje spôsob, akým poľské bezpečnostné zložky postupujú voči migrantom, ktorých hraniciam prilákalo susedné Bielorusko.

Ziobro tento týždeň na sociálnej sieti X (predtým Twitter) uviedol, že „v tretej ríši Nemci vyrábali propagandistické filmy, v ktorých boli Poliaci zobrazení ako banditi a vrahovia. Dnes na to majú Agnieszku Hollandovú“.

Film Zelená hranica mal v utorok premiéru na filmovom festivale v Benátkach. Hollandová pripomenula, že Ziobro sa o jej snímke vyjadril bez toho, aby ho videl. Jeho slová označila za poľutovaniahodné.

"Nemôžem zostať ľahostajná voči takémuto otvorenému a brutálnemu útoku od osoby, ktorá v Poľsku zastáva veľmi dôležitú funkciu ministra spravodlivosti a generálneho prokurátora," uviedla. Prirovnanie k nacistickej propagande je podľa nej urážlivé vzhľadom na utrpenie Poľska počas druhej svetovej vojny i vzhľadom na jej vlastnú skúsenosť. Jej otec Henryk Holland bol styčným dôstojníkom počas varšavského povstania v roku 1944 proti nemeckej okupácii. Jej starí rodičia neprežili holokaust.