Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Rezolúcia BR OSN o Srebrenici destabilizuje región, tvrdí Srbsko

Na archívnej snímke z júla 2012 bosnianske moslimky sa modlia nad truhlou príbuzného na cintoríne v Potočari blízko Srebrenice, približne 160 km východne od Sarajeva. Foto: TASR/AP

Belehrad v liste píše, že nerozumie zmyslu ani cieľu tejto rezolúcie, ktorá podľa neho destabilizuje situáciu v regióne i politické vzťahy v Srbsku.

Belehrad 23. júna (TASR) - Srbsko odoslalo piatim stálym členom Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) list, v ktorom reaguje na návrh rezolúcie o Srebrenici vypracovaný Britániou. Belehrad v liste píše, že nerozumie zmyslu ani cieľu tejto rezolúcie, ktorá podľa neho destabilizuje situáciu v regióne i politické vzťahy v Srbsku. Informovala o tom dnes chorvátska tlačová agentúra HINA s odvolaním sa na srbské elektronické médiá.

Srbsko si ctí všetky obete konfliktu v bývalej Juhoslávii s pevným presvedčením, že spomienkové podujatia s cieľom nezabudnúť na minulosť by mali slúžiť iba na zmierenie a podporu regionálnej spolupráce a dobrých susedských vzťahov, uvádza sa v liste, z ktorého citovala srbská tlačová agentúra Tanjug.

Dedičstvo minulosti by podľa Belehradu nemalo stáť v ceste spoločnej budúcnosti. To je dôvod, prečo Srbsko prekvapil návrh rezolúcie, ktorý jej doručili predstavitelia Spojeného kráľovstva pri príležitosti 20. výročia masakru.

Otvorený list odoslala srbská strana pätici stálych členov BR OSN - Číne, Francúzsku, Rusku, Spojenému kráľovstvu a Spojeným štátom.

Návrh rezolúcie BR OSN odsudzuje v najsilnejšom zmysle slova genocídu v Srebrenici, počas ktorej srbské jednotky v júli 1995 zabili vyše 8000 Bosniakov, ako aj akékoľvek popieranie tejto genocídy. V navrhovanom znení rezolúcie sa tiež nachádza výzva k členským štátom OSN, aby do školských osnov zaradili výučbu o genocíde a vojnových zločinoch páchaných v priebehu dejín ľudstva s cieľom, aby sa viac neopakovali.