Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rezort diplomacie: Zostrelenie letu MH17 je neodpustiteľný zločin

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto: TASR - Štefan Puškáš

Ministerstvo zahraničných vecí SR podporuje úsilie všetkých, vrátane krajín, ktorých občania zahynuli na palube lietadla, o dôsledné vyšetrenie tejto tragédie.

Bratislava 30. júla (TASR) - Slovenský rezort diplomacie vyjadril poľutovanie nad tým, že sa členom Bezpečnostnej rady (BR) OSN nepodarilo dospieť ku konsenzu v otázke vytvorenia medzinárodného tribunálu pre vyšetrovanie prípadu letu MH17, ktorý sa vlani zrútil na východe Ukrajiny.



"Barbarský čin zostrelenia civilného letu MH17 považujeme za neodpustiteľný zločin," reagoval pre TASR hovorca ministerstva Peter Stano.

MZV podporuje úsilie všetkých, vrátane krajín, ktorých občania zahynuli na palube lietadla, o dôsledné vyšetrenie tejto tragédie, s jasným určením vinníkov a ich následným postavením pred zodpovednosť, tak ako to požaduje už existujúca rezolúcia BR OSN.

Slovensko sa nezúčastňovalo na rokovaniach o texte aktuálnej rezolúcie, ktorej príprava bola v kompetencii členov BR OSN a niektorých krajín, ktorých občania boli medzi obeťami.

Moskva v stredu (29.7.) nepodporila vytvorenie tribunálu, lebo na to nevidí opodstatnenie a podľa nej predmetná záležitosť nespadá pod mandát BR OSN. Rovnako tak spochybňuje vyšetrovanie prípadu pod vedením holandských úradov.

Záväzná rezolúcia by vytvorila súd, ktorý by stíhal zodpovedných za zničenie lietadla, pričom by vyžadoval účasť všetkých príslušných krajín na tomto procese. Návrh predložilo päť krajín zúčastňujúcich sa na spoločnom vyšetrovaní prípadu - Austrália, Belgicko, Holandsko, Malajzia a Ukrajina -, ktoré boli incidentom najviac postihnuté.

Za návrh hlasovalo 11 krajín v 15-člennej BR OSN, pričom Angola, Čína a Venezuela sa zdržali hlasovania. Rusko dokument ako jediné podľa očakávaní odmietlo.

Pri páde lietadla Boeing-777, ktorý letel na linke Amsterdam-Kuala Lumpur, zahynulo vlani 17. júla všetkých 298 ľudí na palube.

Podľa Ukrajiny i Západu lietadlo zostrelili proruskí povstalci raketovým systémom Buk, ktorý im do výzbroje poskytlo Rusko. Moskva však akýkoľvek podiel na tragédii odmieta.