Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rezorty diplomacií USA a Ruska potvrdili dohodu o prímerí v Sýrii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Záverečné opatrenia a kroky, ktoré dnes na zaistenie zastavenia bojov podnikli zainteresované strany, ocenil americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Washington 22. februára (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo dnes dohodu medzi USA a Ruskom o prímerí v Sýrii so začiatkom od soboty 27. februára.

Washington a Moskva podľa spoločného vyhlásenia rezortov diplomacií dnes schválili podmienky dohody o prímerí v Sýrii. Rusko a USA tak urobili ako dvojica spolupredsedajúcich krajín v Medzinárodnej podpornej skupine pre Sýriu.

Päťstranový plán zverejnili po dnešnom telefonickom rozhovore prezidentov USA a Ruskej federácie, Baracka Obamu a Vladimira Putina, píše agentúra AP.

Zastavenie nepriateľských akcií v Sýrii so začiatkom o polnoci z piatka na sobotu miestneho času (piatok 26. februára 23.00 h SEČ) sa nebude vzťahovať na extrémistickú skupinu Islamský štát (IS) a na ďalšie teroristické organizácie ako Front an-Nusra, napojený na teroristickú sieť al-Káida.

Záverečné opatrenia a kroky, ktoré dnes na zaistenie zastavenia bojov podnikli zainteresované strany, ocenil americký minister zahraničných vecí John Kerry. Zároveň vyzval všetky strany, aby podmienky tejto dohody plne akceptovali a konali v súlade s nimi.

"Pokiaľ sa toto prímerie podarí realizovať a udržať, nielenže to prispeje k obmedzeniu násilia, ale pomôže pri doručovaní nevyhnutne potrebných dodávok humanitárnej pomoci do obliehaných území," uviedol Kerry v stanovisku, z ktorého cituje agentúra DPA. Prímerie tiež podporí systém politického prechodu k vzniku vlády, ktorá bude citlivá a bude reagovať na túžby sýrskeho obyvateľstva, dodal.

Sýrska vláda a všetky opozičné skupiny majú vysloviť svoju ochotu podriadiť sa prímeriu do piatkového poludnia miestneho času.