Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ri Jong-ho: Severná Kórea a Sýria čelia rovnakému nepriateľovi

Na archívnej snímke severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho. Foto: TASR/AP

Ri Jong-ho odovzdal Asadovi posolstvo od severokórejského vodcu Kim Čong-una a vyzval tiež na užšiu spoluprácu medzi oboma štátmi.

Damask 4. decembra (TASR) - Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho v utorok vyhlásil, že jeho krajina a Sýria čelia rovnakému "nepriateľovi".

Sýrsky prezident Bašár Asad, ktorý ho prijal v Damasku, reagoval označením Spojených štátov ako nepriateľskej krajiny k Sýrii a Severnej Kórei, uviedla sýrska štátna tlačová agentúra SANA.

Washington má odhadom 2000 vojakov umiestnených na východe Sýrie v rámci svojej kampane proti militantom zo skupiny Islamský štát.

Severokórejský minister zablahoželal Sýrii k nedávnym víťazstvám nad ozbrojenými skupinami a uviedol, že vojenské a politické úspechy predstavujú "pevný základ" pre obnovu krajiny.

Ri Jong-ho odovzdal Asadovi posolstvo od severokórejského vodcu Kim Čong-una a vyzval tiež na užšiu spoluprácu medzi oboma štátmi.

Agentúra AP pripomína, že Sýria a Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) sú dlhoroční spojenci. Obviňujú ich zo spolupráce týkajúcej sa chemických zbraní, čo oba štáty popierajú.