Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Francúzske primárky: Pri publikovaní výsledkov ľavice nesedia čísla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nesúlad medzi počtom získaných hlasov a percentuálnym ziskom jednotlivých uchádzačov spochybnil dôveryhodnosť výsledkov.

Paríž/Brusel 23. januára (TASR) – Za číselné nezrovnalosti pri publikovaní priebežných výsledkov primárok francúzskej ľavice môže ľudský faktor, uviedol dnes predseda organizačnej komisie hlasovania Christophe Borgel. Nesúlad medzi počtom získaných hlasov a percentuálnym ziskom jednotlivých uchádzačov spochybnil dôveryhodnosť výsledkov.

Podozrenia o počte získaných hlasov vyvolala oficiálna stránka publikujúca výsledky hlasovania. Krátko po polnoci aj ráno mali siedmi kandidáti rovnaký percentuálny pomer získaných hlasov s presnosťou na stotiny, hoci medzičasom pribudlo 350.000 sčítaných hlasov. Tento štatisticky takmer nemožný úkaz si všimlo viacero médií vrátane francúzskeho denníka Le Figaro.

Predseda organizačnej komisie primárok ľavice Christophe Borgel na vlnách francúzskeho rádia RTL uviedol, že zlyhal "ľudský faktor" a odmietol podozrenia, že niekto s výsledkami hlasovania manipuloval. Podozrenia sa podľa denníka Le Figaro napriek tomu úplne nerozplynuli.

Borgel najprv tvrdil, že číselné nezrovnalosti spôsobila technická chyba, až potom priznal zlyhanie človeka. Oficiálna stránka navyše ani 24 hodín po zatvorení hlasovacích miestností neohlásila, aká bola účasť, nesčítala všetky hlasy a nevydala konečné výsledky. Borgel sa bráni tým, že niektorí vedúci pracovníci hlasovacích miestností "stále nedodali čísla".

Aktuálne je sčítaných 95 percent hlasov. Na prvom mieste je Benoit Hamon s viac ako 36 percentami hlasov, o päť percent menej získal expremiér Manuel Valls. Sily si zmerajú v druhom kole, ktoré ich čaká v nedeľu. Z neho vzíde prezidentský kandidát väčšiny ľavicového spektra. V prezidentských voľbách kandidujú aj dvaja ľavičiari, ktorí sa na primárkach nezúčastňujú – Jean-Luc Mélenchon a Emmanuel Macron.

Prezidentské voľby vo Francúzsku sú dvojkolové: prvé kolo bude 23. apríla a pravdepodobné druhé kolo 7. mája.