Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Riabkov: Americké sankcie znemožňujú zlepšenie vzťahov s Ruskom

Sídlo amerického prezidenta vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Podľa námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova to, čo sa deje, sa prieči zdravému rozumu

Moskva 26. júla (TASR) - Navrhované nové americké sankcie proti Rusku z pohľadu Moskvy znemožnia zlepšenie napätých vzájomných vzťahov.

"To, čo sa deje, sa prieči zdravému rozumu. Autori a podporovatelia tohto zákona robia veľmi vážny krok k zničeniu vyhliadok na normalizáciu vzťahov s Ruskom a nezakrývajú, že to je ich cieľ," citovala dnes agentúra TASS námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova.

Za bolestivé protiopatrenia sa vyslovil Konstantin Kosačev, predseda zahraničného výboru Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu.

"Takáto reakcia musí byť. Nie symetrická, Američanov to musí bolieť. Ďalšie zhoršenie bilaterálnej spolupráce je neodvratné," napísal Kosačev na Facebooku.

Predseda výboru ruskej Štátnej dumy pre zahraničné záležitosti Leonid Sluckij v reakcii povedal, že vzťahy s Washingtonom budú v prípade schválenia ďalších sankcií zložitejšie.

"Možnosti pre diplomatické manévrovanie na riešenie problémov prostredníctvom dialógu sa veľmi zúžia," konštatoval Sluckij s tým, že sankcie budú mať dopad aj na európske krajiny spolupracujúce s Ruskom.

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v noci nadnes návrh zákona o nových sankciách voči Rusku, Severnej Kórei a Iránu. V prípade Ruska sa týkajú najmä kľúčového energetického sektora. Musí ich ešte schváliť Senát a podpísať prezident Donald Trump.