Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Riabkov: Kerryho rokovania v Rusku budú systematické a pôjdu do hĺbky

Na snímke vľavo ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a vpravo americký minister zahraničných vecí John Kerry, archívne foto Foto: TASR/AP

Samotný Kerry pred rokovaním vyslovil nádej, že jeho schôdzka s Lavrovom bude plodná.

Soči 12. mája (TASR) - Rokovanie ministrov zahraničných vecí USA a Ruska Johna Kerryho a Sergeja Lavrova sa dnes začalo v čiernomorskom letovisku Soči na juhu Ruska. Očakáva sa, že témou rozhovoru bude medzinárodná situácia a problémy vo vzťahoch Ruska a USA, uviedol pre agentúru TASS Lavrovov námestník Sergej Riabkov.

Dodal, že bude dostatok času na to, aby ministri "systematicky a do hĺbky, bod za bodom, prešli zložitú agendu", a to vrátane problematických okruhov.

Samotný Kerry pred rokovaním vyslovil nádej, že jeho schôdzka s Lavrovom bude plodná.

Okrem svojho rezortného kolegu sa dnes Kerry v Soči stretne aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Okruh tém, ktorým sa budú venovať, bude široký, uviedol dnes Putinov hovorca Dmitrij Peskov, ktorý súčasne poznamenal, že o sankciách uvalených na Rusko v dôsledku jeho zasahovania do vývoja na Ukrajine a o ich zrušení nebude reč.

Kerryho prvú návštevu v Rusku po dvoch rokoch dnes komentovalo viacero západných denníkov a médií, ktoré monitorovali ruské agentúry RIA Novosti a TASS. Podľa nich je Kerryho návšteva dôkazom toho, že obe krajiny sú ochotné zabudnúť na spory v mnohých záležitostiach, aby sa pokúsili nájsť riešenie medzinárodných problémov.

Americký web NBC News pripomenul, že Kerry a Lavrov udržiavali kontakty aj napriek sankciám a napätiu vo vzťahoch svojich krajín, ale Kerryho schôdzka s Putinom na ruskom území predstavuje určitý posun. NBC pripomína, že americká vláda definovala sféry spoločného záujmu Ruska a USA: kľúčovými témami budú Ukrajina, Sýria a Irán.

Denník Financial Times píše, že Kerryho návštevu v Rusku nevnímajú Spojené štáty ako normalizáciu dvojstranných vzťahov, aj keď Moskva ju považuje za svoje diplomatické víťazstvo, pretože jej to umožní vyhlásiť, že Rusko na svetovej scéne zastáva príliš vážnu rolu na to, aby bolo izolované Západom.

Denník New York Times uviedol, že vláda prezidenta USA Baracka Obamu sa síce snažila dosiahnuť izoláciu Vladimira Putina pre jeho zasahovanie na Ukrajine, ale súčasne hľadala oblasti, v ktorých by bola možná spolupráca medzi oboma štátmi.

Denník Wall Street Journal (WSJ) vyslovil predpoklad, že Kerry bude s Putinom zrejme rokovať o zmene pozície Ruska k Sýrii, ale očakáva sa aj to, že americký minister bude hovoriť i o pokračovaní spolupráce v rámci rokovaní o iránskom jadrovom programe. WSJ predpokladá, že z Kerryho úst "bude musieť zaznieť" aj výčitka na adresu Ruska za zodpovednosť za násilnosti na Ukrajine.