Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Riabkov: Niet pochýb, že USA skúsia ovplyvniť ruské prezidentské voľby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Riabkov na margo obvinení, že Moskva zasiahla do vlaňajších prezidentských volieb v USA, pripomenul, že nikto dosiaľ nepredložil jediný konkrétny dôkaz o fantómových hackeroch z Ruska.

Moskva 23. augusta (TASR) - Kremeľ nepochybuje o tom, že Spojené štáty sa pokúsia zasiahnuť do nadchádzajúcich ruských prezidentských volieb. Vyhlásil to dnes námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v rozhovore pre čínske a japonské médiá, ktoré citovala agentúra TASS.

"Na americké zasahovanie sme si už zvykli, naučili sme sa s tým žiť. To platí aj pre odpočúvanie telefónov americkými tajnými službami. Ten, kto tomu neverí, je úplne naivný. Niet pochýb, že sa to stane," odpovedal Riabkov na otázku, či sa má Rusko pripraviť na zasahovanie do svojich prezidentských volieb.

Riabkov na margo obvinení, že Moskva zasiahla do vlaňajších prezidentských volieb v USA, pripomenul, že nikto dosiaľ nepredložil jediný konkrétny dôkaz o "fantómových hackeroch z Ruska".

"Nepočuli sme ešte jediné zrozumiteľné vysvetlenie, o čom to celé je. Všade sú len samé obvinenia, že istí ľudia mali nejaké ruské kontakty, hoci niektorí z týchto ľudí sa nikdy nezúčastnili na predvolebných kampaniach demokratov ani republikánov, iní zasa už nie sú funkcionármi súčasnej vlády," tvrdí Riabkov.

"Budeme to sledovať. Ide o pozoruhodný sociálny a politický fenomén zvaný kolektívne šialenstvo," zakončil.

Obvinenia zo zasahovania do amerických prezidentských volieb začiatkom mesiaca ostro poprel aj bývalý ruský veľvyslanec v USA Sergej Kisľak, pričom záležitosť označil za absurdnú a hanebnú.

Rusi si budú novú hlavu štátu voliť 18. marca 2018. Ak v prvom kole žiadny z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, bude podľa zákona nasledovať druhé, rozhodujúce kolo, a to presne tri týždne nato - 8. apríla.

Súčasný ruský prezident Vladimir Putin je oprávnený uchádzať sa o opätovné zvolenie, kandidatúru však ešte nepotvrdil. Podľa zdrojov blízkych Kremľu by sa o tento post mohol uchádzať ako nezávislý kandidát a vyťažiť tak zo svojej popularity medzi obyvateľstvom, uviedol týždenník The Moscow Times.