Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Opozícia žiada vyšetriť krádež dokumentov atómovej elektrárne v Paksi

Foto: TASR/MTI

Riaditeľ išiel na krátku schôdzku,pričom nechal laptop a niekoľko nosičov dát v aute.

Budapešť 13. júna (TASR) - Tajné dokumenty pripravovaného rozšírenia atómovej elektrárne v maďarskom meste Paks sa dostali do nepovolaných rúk, píše dnes denník Blikk, podľa ktorého jednému z riaditeľov elektrárne ukradli z auta laptop.

Denník, odvolávajúc sa na nemenované zdroje blízke vláde, uviedol, že prípad sa stal pred niekoľkými týždňami v Budapešti. Riaditeľ išiel na krátku schôdzku na nábreží Belgrád rakpart. Laptop a niekoľko nosičov dát nechal v aute.

V priebehu niekoľkých minút sa však zlodej vlámal do zaparkovaného auta, odkiaľ odniesol počítač i nosiče dát. Podľa Blikku zlodej zrejme netušil, aké dokumenty na nich boli uložené.

Zdroj denníku uviedol, že tam boli tajné údaje týkajúce sa projektu rozšírenia Paksu. Majiteľ okamžite nahlásil krádež polícii, páchateľ je dodnes neznámy.

Advokát Róbert Fridman v tejto súvislosti poznamenal, že riaditeľ môže byť stíhaný za zneužitie tajných dokumentov z nedbanlivosti, za čo mu hrozí odňatie slobody až do troch rokov.

Úrad maďarskej vlády pre Blikk uviedol, že prípad nemieni komentovať. Polícia rieši prípad ako krádež, avšak podľa denníka o význame koristi svedčí skutočnosť, že pátranie vedie špeciálne oddelenie kriminalistov.

Žiadajú vyšetrenie

Maďarská ochranárska opozičná strana Politika môže byť iná (LMP) žiada, aby krádež tajných dokumentov projektu rozširovania atómovej elektrárne v Paksi vyšetril parlamentný výbor pre národnú bezpečnosť, informovala dnes agentúra MTI.

LMP požaduje, aby výbor na nasledujúcej schôdzke 18. júna vypočul príslušné orgány, uviedla poslankyňa LMP Bernadett Szélová po tom, čo polícia potvrdila krádež laptopu a nosičov dát z auta jedného zo šéfov atómovej elektrárne. Polícia, ktorá neuviedla žiadne detaily prípadu, novinárom oznámila, že sa prípadom zaoberá špeciálny útvar kriminalistov.

Parlamentný výbor by podľa Szélovej mal získať odpovede na otázky, či sa spolu ukradnutou technikou mohli uniknúť citlivé informácie a akého charakteru tieto informácie sú. "Treba tiež zistiť, či prípad môže zvýšiť bezpečnostné riziko fungovania terajších blokov elektrárne," zdôraznila opozičná poslankyňa.