Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Šéf nemocnice v Gaze uviedol, že v hromadnom hrobe pochovali 179 ľudí

Na snímke poskytnutej spoločnosťou Maxar Technologies je nemocnica al-Šifa a jej okolie v meste Gaza v sobotu 11. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Novinár nachádzajúci sa v nemocnici Šifá, ktorý spolupracuje s AFP, uviedol, že všade cítiť zápach rozkladajúcich sa tiel.

Gaza 14. novembra (TASR) - Riaditeľ nemocnice Šifá v Pásme Gazy Muhammad abú Sálmíja v utorok uviedol, že v areáli pochovali 179 ľudí vrátane bábätiek a pacientov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Boli sme nútení pochovať ich v hromadnom hrobe", povedal abú Sálmíja. Medzi nimi bolo aj sedem bábätiek a 29 pacientov, ktorí zomreli na jednotke intenzívnej starostlivosti. Pochovali ich po tom, ako sa nemocnici minuli zásoby pohonných hmôt pre elektrické generátory.

"Nemocničný komplex je plný tiel a v márniciach už nie je elektrina," dodal.

Novinár nachádzajúci sa v nemocnici Šifá, ktorý spolupracuje s AFP, uviedol, že všade cítiť zápach rozkladajúcich sa tiel.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v nedeľu informovala, že najväčšia nemocnica v meste Gaza, Šifá, už prestala fungovať, a že situácia v nej je "zúfalá a nebezpečná".

Izraelská armáda v utorok oznámila, že koordinuje prevoz inkubátorov z nemocnice v Izraeli do Pásma Gazy. Táto akcia nasleduje po varovaniach palestínskych zdravotníkov, že novorodenci v nemocniciach v Pásme Gazy trpia nedostatkom zdravotníckych potrieb. Chýba tiež elektrina, bez ktorej nefungujú ani inkubátory.