Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rick Santorum odstúpi z boja o Biely dom

Rick Santorum Foto: TASR/AP

O prezidentskú nomináciu sa u republikánov uchádzalo pôvodne 17 politikov.


New York 3. februára (TASR) - Bývalý senátor za štát Pensylvánia Rick Santorum odstúpi dnes zo súboja o nomináciu Republikánskej strany v tohtoročných prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 8. novembra. Informovala o tom televízia CNN.

Na volebných zhromaždeniach republikánov, ktoré sa konali v pondelok v štáte Iowa, dostal Santorum jedno percento hlasov - najmenej zo všetkých republikánskych kandidátov. So ziskom 28 percent hlasov v nich zvíťazil Ted Cruz.

Santorum (57) si meno urobil priamočiarymi spoločenskými konzervatívnymi názormi - stavia sa proti interrupciám a homosexualite. Takisto často poukazuje na svoje korene v robotníckej vrstve a presadzuje oživenie domácej výroby.

Keď Santorum oznamoval, že sa v roku 2016 bude uchádzať o prezidentský úrad, snažil sa vymedziť ako najlepší kandidát proti demokratke Hillary Clintonovej. Zároveň vyhlásil, že chce kráčať v šľapajach predchádzajúcich republikánskych kandidátov, ako boli George H.W. Bush a Ronald Reagan.

O prezidentskú nomináciu sa u republikánov uchádzalo pôvodne 17 politikov. Po Paulovom a Santorumovom odstúpení zostalo v hre sedem mužov (Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, Ben Carson, Jeb Bush, John Kasich, Chris Christie) a jedna žena (Carly Fiorinová).