Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Ríme objavili zvyšky víťazného oblúka venovaný cisárovi Titovi

Ilustračné foto Foto: TASR/TANJUG

Lokalita nálezu sa nachádza na jednom z koncov pozdĺžneho starovekého štadióna Circus Maximus.

Rím 29. mája (TASR) - Pozostatky mohutného víťazného oblúka postaveného na počesť rímskeho cisára Tita, ktorý v 1. storočí zrovnal so zemou mesto Jeruzalem, objavili archeológovia v centrálnej časti talianskej metropoly Rím. Informovala o tom dnes agentúra DPA, citujúc miestne úrady, ktoré nález označili za "jedinečný".

Lokalita nálezu sa nachádza na jednom z koncov pozdĺžneho starovekého štadióna Circus Maximus, kde sa konali preteky dvojkolesových vojnových vozov. Pozostatky pamiatky - mramorové podstavce stĺpov, travertínovú podlahu a iné fragmenty - objavili vedci pod vodou zaplnenými vrstvami kameňov a skál.

Nález však bude o niekoľko dní opäť zasypaný so zámerom zabezpečiť jeho ochranu do doby, kým sa nájdu financie na jeho kompletné odkrytie, výskum a zakonzervovanie. Predpokladá sa, že oblúk mal tri klenby, štyri stĺpy a štyri pilastre. Popod oblúk pochodovali rímski generáli a cisári po víťazných vojnových ťaženiach.

Podľa rímskeho kultúrneho oddelenia oblúk existoval najmenej do 8. storočia, v 12. storočí jeho centrálnu klenbu včlenili do stredovekého akvaduktu. Ide už o druhý známy víťazný oblúk venovaný Titovi, ktorý vládol v rokoch 79-81. Ďalší stojí v zachovanom stave v blízkosti bývalého mocenského centra Forum Romanum.