Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Rím si pre prevzatie Aristonu predvolal ruského veľvyslanca

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Spoločnosť BSH Hausgerate pre agentúru AFP uviedla, že rokuje so spoločnosťou Gazprom Household Systems a zatiaľ nebude podávať žiadne ďalšie komentáre.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rím 27. apríla (TASR) - Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod "dočasné vedenie" štátneho energetického gigantu Gazprom.

Ako s odvolaním sa na status ministra zahraničných vecí Antonia Tajaniho na sieti X informovala agentúra AFP, vláda v Ríme "požaduje objasnenie v otázke znárodnenia skupiny Ariston Thermo Group".

Tajani dodal, že požiadal o predvolanie ruského veľvyslanca v Ríme, a uviedol, že Taliansko je v tejto veci v kontakte "s Bruselom...i s Nemeckom," čím mal podľa AFP na mysli nemeckú firmu Bosch.

Tajani doplnil, že hovoril s vrcholovými manažérmi Aristonu, a deklaroval pripravenosť Ríma chrániť talianske firmy na všetkých medzinárodných trhoch.

Výnosom - zverejneneným v piatok, ale datovaným štvrtkom a podpísaným ruským prezidentom Vladimirom Putinom - sa kontrola nad 100 percentami akcií v ruských spoločnostiach Aristonu -- Ariston Thermo Rus, vlastnenej Ariston Holding NV, a BSH Household Appliances, vlastnenej BSH Hausgerate GmbH -- prevádza na Gazprom Household Systems, dcérsku spoločnosť Gazpromu.

Spoločnosť BSH Hausgerate pre agentúru AFP uviedla, že rokuje so spoločnosťou Gazprom Household Systems a zatiaľ nebude podávať žiadne ďalšie komentáre.

Od invázie ruskej armády na Ukrajinu Moskva prevzala pod tzv. dočasnú kontrolu manažmentu ruské dcérske spoločnosti niekoľkých západných spoločností – napr. francúzskeho výrobcu jogurtov Danone a dánskeho pivovaru Carlsberg.

Zo strany Moskvy ide o reakciu na západné sankcie voči ruským spoločnostiam. Západné štáty a niektoré spoločnosti však toto "znárodňovanie" súkromného majetku odsúdili.