Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Rímu hrozia výpadky v dodávkach vody

Nízka hladina rieky Tiber v dôsledku sucha v Ríme, 28. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Starostka Ríma vydala zákaz používania vody odoberanej z vodovodnej siete na polievanie záhrad, napúšťanie bazénov alebo umývanie áut.

Rím 28. augusta (TASR) - V dôsledku pretrvávajúceho suchého počasia budú od septembra v talianskej metropole Rím počas nočných hodín obmedzené dodávky vody pre domácnosti. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

V Ríme a neďalekom meste Fiumicino bude v nočných hodinách - v dôsledku 70-percentného poklesu množstva zrážok oproti trojročnému priemeru - znížený tlak vody vo vodovodných sieťach, čo "môže mať za následok, že na horných poschodiach budov môžu nastať výpadky v dodávkach vody," uvádza sa vo vyhlásení miestnej vodárenskej spoločnosti ACEA.

Varovné signály blížiacich problémov s dodávkami vody v Ríme, ktorý je známy sieťou akvaduktov vybudovaných za čias starovekej Rímskej ríše, sa začali objavovať už v júni. V dôsledku sucha muselo dôjsť k vypnutiu niektorých verejných fontán a k zavedeniu ďalších úsporných opatrení.

Starostka Ríma Virginia Raggiová vydala zákaz používania vody odoberanej z vodovodnej siete na polievanie záhrad, napúšťanie bazénov alebo umývanie áut. Dodržiavanie tohto zákazu však v praxi prísne uplatňované nebolo.