Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Robotníci bagrom poškodili Veľký čínsky múr, chceli si skrátiť cestu

Na snímke Veľký čínsky múr v oblasti Badaling. Foto: TASR - Martin Baumann

Veľký čínsky múr s celkovou dĺžkou niekoľko tisíc kilometrov začali stavať v 3. storočí pred naším letopočtom a čínski cisári sa jeho výstavbou snažili odradiť cudzích útočníkov.

Peking 5. septembra (TASR) - Čínska polícia zadržala dve osoby, ktoré bagrom prerazili otvor vo Veľkom čínskom múre, uviedla štátna televízia CCTV. TASR informáciu prevzala z utorkovej správy tlačovej agentúry AFP.

Polícia v provincii Šan-si sledovala stopy po mechanizme, ktorý bol použitý na vytvorenie skratky v odľahlej časti tejto rozsiahlej svetoznámej pamiatky.

Podozriví stavební robotníci sa pri výsluchu priznali, že bagrom vytvorili priechod v múre v snahe skrátiť si čas cestovania. Na múre spôsobili "nezvratné škody". Poškodený úsek bol dovtedy "relatívne neporušený" a mal významnú výskumnú hodnotu, informovala CCTV.

Na záberoch čínskej štátnej televízie bolo vidno následky udalosti - prašná cesta pretína dlhý vyvýšený úsek, ktorý pôsobí ako pozostatok starobylej bariéry. Robotníkov polícia zadržala a prípad vyšetruje.

Poškodená časť Veľkého čínskeho múru leží zhruba šesť hodín jazdy autom západne od centra Pekingu. Vznikla v období čínskej dynastie Ming (14. až 17. storočie). Pamiatku v roku 1987 zapísali na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.

Veľký čínsky múr s celkovou dĺžkou niekoľko tisíc kilometrov začali stavať v 3. storočí pred naším letopočtom a čínski cisári sa jeho výstavbou snažili odradiť cudzích útočníkov.

Veľká časť súčasnej podoby múru, ktorú návštevníci obdivujú, bola postavená počas vlády dynastie Ming, dodáva stanica BBC News. Najmä v odľahlých vidieckych oblastiach bol múr v priebehu rokov poškodený alebo zbúraný.