Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Rockový spevák: Lídri neodsudzujú udalosti ako v Manchestri dosť rázne

Britský spevák a textár Morrissey Foto: TASR/AP

Spevák na sociálnej sieti Facebook popísal hnev, ktorý v tomto anglickom meste vládne, ako kolosálny - s tým, že politici neodsudzujú podobné udalosti dostatočne rázne.

Londýn 24. mája (TASR) - Britský rockový hudobník Morrissey kritizoval domácich politikov a monarchiu za ich reakciu na teroristický útok v Manchestri. Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC.

Spevák na sociálnej sieti Facebook popísal hnev, ktorý v tomto anglickom meste vládne, ako "kolosálny" - s tým, že politici neodsudzujú podobné udalosti dostatočne rázne.

Morrissey, bývalý líder skupiny The Smiths, ktorý pochádza z okolia Manchestru, si vzal na pranier britskú premiérku Theresu Mayovú, starostu Londýna Sadiqa Khana a manchesterského starostu Andyho Burnhama.

Hoci všetci traja útok odsúdili, Morrissey kritizoval Khana za to, že konkrétne neodsúdil Islamský štát, a Burnhamovo popísanie páchateľa iba ako bližšie nešpecifikovaného "extrémistu".

Mayová sa podľa hudobníka vyjadrila z bezpečnej pozície, z "nepriestrelnej bubliny", keď uviedla, že takéto útoky "nás nezlomia". "Zdá sa, že v dnešnej Británii má každý strach oficiálne povedať to, čo hovorí v súkromí," tvrdí Morrissey.

"Politici nám hovoria, že nemajú strach, ale oni nie sú nikdy obeťami. Je ľahké byť bezstarostným, keď vás chránia pred prvou líniou, bežní ľudia však takúto ochranu nemajú," napísal 58-ročný Morrissey.

Dodal tiež, že britskej kráľovnej Alžbete II. sa dostalo "absurdnej" chvály za to, ako reagovala na útok; napriek tomu, že nezrušila záhradnú slávnosť v Buckinghamskom paláci, ktorý si britská tlač nedovolí kritizovať.

Jeden fanúšik jeho názor komentoval slovami: "Absolútne brilantné a správne. Konečne niekto s odvahou povedal, ako to skutočne je."