Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Rodina libanonského zajatca v Sýrii uniesla viac ako 20 Sýrčanov

ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Prepustia ich, až keď bude člen rodiny na slobode.

Damask 15. augusta (TASR) - Rodinní príslušníci Libanončana, ktorého zadržiavajú sýrski povstalci, zajali viac ako 20 Sýrčanov. Prepustia ich, až keď bude člen ich rodiny na slobode.

Libanonský zajatec Hasan Sálim al-Mikdad sa objavil na videu, ktoré zverejnili sýrski vzbúrenci. Hovorí na ňom, že je členom hnutia Hizballáh, ktoré je spojencom Iránu a Iránu. Podľa vlastného vyjadrenia na videu ho poslali do Sýrie, aby bojoval proti vojskám režimu.

Hnutie Hizballáh poprelo, že by bol al-Mikdad ich členom. Podľa jeho rodiny žil v Sýrii už viac ako rok.

Al-Mikdadov príbuzný dnes oznámil v Bejrúte novinárom, že "uniesli viac ako 20 Sýrčanov", vrátane vyššie postaveného člena Slobodnej sýrskej armády.

Najnovšie udalosti naznačujú, že násilie v Sýrii sa môže ľahko rozšíriť do Libanonu, ktoré je rozdelené na prívržencov a odporcov režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Saudská Arábia nariadila občanom odísť z Libanonu

Saudská Arábia nariadila svojim občanom, aby okamžite opustili Libanon. Dôvodom sú obavy z únosov, ktorých sa môžu dopustiť šiiti rozhnevaní tým, že povstalci v Sýrii zadržiavajú ľudí z Libanonu a Iránu.

Vyhlásenie veľvyslanectva Saudskej Arábie v Bejrúte, ktoré dnes zverejnila oficiálna saudskoarabská tlačová agentúra, vyzýva občanov kráľovstva, aby z Libanonu "okamžite" odcestovali. Varuje zároveň cestujúcich pred návštevami tejto krajiny, obľúbenej letnej dovolenkovej destinácie pre obyvateľov štátov Perzského zálivu.