Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rodina mladíka, ktorý zomrel po prevoze z KĽDR, odmietla pitvu

Na archívnej snímke z 29. februára 2016 americký študent Otto Warmbier plače pri rozhovore s novinármi v Pchjongjangu. Foto: TASR/AP

Podľa tohto vyhlásenia úrad postupoval v súlade s rozhodnutím pozostalých a vykonal iba vonkajšiu obhliadku tela zosnulého.

Washington 21. júna (TASR) - Rodina amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý zomrel po prepustení zo severokórejského väzenia, nedala súhlas na vykonanie pitvy. Príslušný úrad súdneho lekárstva v štáte Ohio to uviedol vo vyhlásení, ktoré priniesla dnes spravodajská stanica CNN.

Podľa tohto vyhlásenia úrad postupoval v súlade s rozhodnutím pozostalých a vykonal iba vonkajšiu obhliadku tela zosnulého. "V tejto chvíli neboli vyvodené nijaké závery ohľadne príčiny a spôsobu úmrtia pána Warmbiera, keďže budú ešte preskúmané dodatočné lekárske záznamy a snímky, a vypočuté osoby," uvádza sa v dokumente.




Warmbier zomrel v pondelok vo veku 22 rokov v Ohiu, kam ho minulý týždeň dopravili v kóme po 17-mesačnom zadržiavaní v Severnej Kórei. Tamojší súd ho vlani usvedčil z podvratnej činnosti v podobe pokusu o krádež propagandistického plagátu, za čo si mal odpykať trest 15 rokov odňatia slobody s nútenými prácami.

Warmbier sa podľa lekárov vrátil do USA s vážnym poškodením mozgu, pričom nebolo jasné, čo tento stav spôsobilo.

Americký prezident Donald Trump v súvislosti s týmto prípadom v utorok opäť odsúdil "brutálnosť" severokórejského režimu. Zaobchádzanie s Warmbierom vo svojom príspevku na sieti Twitter označil za "totálnu hanbu", pričom nenaznačil, ako bude Washington ďalej reagovať.

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Heather Nauertová predtým vyhlásila, že Severná Kórea sa bude zodpovedať z "nespravodlivého uväznenia" tohto mladíka, a vyzvala Pchjongjang na prepustenie ďalších troch Američanov, ktorých v súčasnosti zadržiava.