Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rodina zajatého novinára ocenila novú politiku vyjednávania USA

Na snímke americký prezident Barack Obama reční počas tlačovej konferencie na druhý a záverečný deň summitu lídrov skupiny siedmich priemyselne najrozvinutejších krajín sveta (G7) na bavorskom zámku Elmau 8. júna 2015. Sankcie Západu voči Rusku by mali zostať v platnosti, kým nebude plne implementovaná dohoda o prímerí na Ukrajine, zhodli sa dnes americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Prezident Obama v stredu oznámil, že predstavitelia americkej vlády budú odteraz priamo komunikovať s teroristami, zadržiavajúcimi Američanov v zámorí, nebudú však za nich platiť výkupné.

Washington 25. júna (TASR) - Rodičia amerického novinára, uneseného v roku 2012 v Sýrii, ocenili rozhodnutie amerického prezidenta Baracka Obamu netrestať rodiny, ktoré sa rozhodli vyplatiť výkupné za svojich zadržiavaných príbuzných, napísala dnes agentúra AP.

Prezident Obama v stredu oznámil, že predstavitelia americkej vlády budú odteraz priamo komunikovať s teroristami, zadržiavajúcimi Američanov v zámorí, nebudú však za nich platiť výkupné. Rodinným príslušníkom týchto rukojemníkov budú pomáhať pri vyjednávaní o ich prepustení, a nebudú stíhať tých, ktorí sa pokúsia za zajatých členov rodiny platiť výkupné.

Rodičia uneseného novinára Austina Ticea v dnešnom rozhovore pre kanadskú spravodajskú stanicu CBS uviedli, že únos svojho syna by vedeli lepšie zvládnuť, keby bola táto politika v platnosti už v čase jeho únosu. Ticeová potvrdila, že rodina stále pracuje na Austinovom prepustení. Účinnosť novej Obamovej politiky sa podľa nej preukáže až po tom, keď sa im podarí dostať syna domov.

Marc a Debra Ticeovci tiež uviedli, že o únoscoch svojho syna nič nevedia a netušia, aká teroristická organizácia by zaň mohla byť zodpovedná. Veria však, že je stále nažive.

Austin Tice (33) pôsobil ako novinár v slobodnom povolaní, ktorý písal pre Washington Post i ďalšie americké periodiká. Podľa svojho profilu na sociálnej sieti Twitter bol bývalým príslušníkom amerického vojenského námorníctva.