Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rodiny 12 cestujúcich zmiznutého letu MH370 podali žaloby

Na snímke policajti nesú časť lietadla 29. júla 2015 v meste Saint-André na severovýchode ostrova Réunion patriaceho k Francúzsku. Francúzske úrady 30. júla 2015 vyhlásili, že v prípade časti krídla, ktorá sa našla na ostrove Réunion a mohla by pochádzať z nezvestného Boeingu 777 malajzijských aerolínií, ktorý zmizol pre takmer rokom a pol nad Indickým oceánom, nemožno vylúčiť nijakú hypotézu. Približne dva metre dlhú časť krídla našli podľa správ miestnych médií pri pobreží neďaleko mesta Saint-André na severovýchode ostrova patriaceho k Francúzsku. Foto: TASR/AP Photo

Právnik Sangeet Kaur Deo, ktorý zastupuje desať rodín, uviedol, že žaloby sa týkajú cestujúceho z Ruska, Číny a zvyšok pochádza z Malajzie.

Kuala Lumpur 4. marca (TASR) - Rodiny 12 cestujúcich zmiznutého Boeingu 777 spoločnosti Malaysia Airlines podali pred uplynutím dvojročnej lehoty žalobu na aerolínie a vládu. Informuje o tom agentúra AP s tým, že budúci týždeň uplynú dva roky od záhadného zmiznutia lietadla s 239 cestujúcimi na palube.

Celosvetová dohoda o leteckej doprave stanovuje v prípade leteckých nešťastí dvojročnú lehotu na obvinenia predkladané príbuznými, píše AP. V utorok 8. marca uplynie druhé výročie zmiznutia letu MH370 s 227 cestujúcimi a 12 členmi posádky počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu.

Právnik Sangeet Kaur Deo, ktorý zastupuje desať rodín, uviedol, že žaloby sa týkajú cestujúceho z Ruska, Číny a zvyšok pochádza z Malajzie. Okrem leteckej spoločnosti v nich pozostalí žalujú vládu, vedúcich úradu civilnej dopravy, ako aj námorníctva.

Osud letu MH370 stále patrí medzi najväčšie záhady v dejinách civilného letectva. Predpokladá sa, že sa lietadlo zrútilo do odľahlej časti na juhu Indického oceánu. Komplikované, finančne náročné a doposiaľ neúspešné medzinárodné pátranie koordinuje Austrália, ktorá pomocou sonarov prehľadáva rozsiahle oblasti oceánskeho dna.

Jediné, čo sa doposiaľ s istotou podarilo identifikovať, bola malá časť krídla, ktorú vlani v júli vyplavilo na francúzsky ostrov Réunion ležiaci neďaleko Madagaskaru. V prípade ďalších údajných trosiek sa spojitosť so strateným strojom nepotvrdila.