Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Rok 2012 v zahraničí

Pozrite si spolu s nami, aké udalosti vo svete sa odohrali od júla do septembra roku 2012!

Bratislava 21. decembra (TASR) - Vydávame chronológiu medzinárodných udalostí z roku 2012. Je rozdelená na štyri časti, po jednotlivých štvrťrokoch.



JÚL



1. júla - Sýrska opozícia odmietla mierový plán OSN o odovzdaní moci v krajine.



-- Japonsko opätovne naštartovalo jeden z reaktorov katastrofou postihnutej jadrovej elektrárne Fukušima, čo vyvolalo protesty obyvateľstva.



-- Vesmírna kapsula Sojuz na palube s Olegom Kononenkom (Rusko), Andrém Kuipersom (Holandsko) a Donom Pettitom (USA) bezpečne pristála v kazašskej stepi.



-- Cyprus po prvýkrát v histórii únie prevzal polročné rotujúce predsedníctvo v EÚ



-- Do platnosti vstúpilo ropné embargo EÚ uvalené na Irán



3. júla - Pakistan opätovne otvoril zásobovacie trasy pre jednoty NATO v Afganistane po tom, čo sa šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová ospravedlnila za nálet NATO, ktorý si v novembri 2011 vyžiadal 26 obetí v radoch pakistanských vojakov a predstaviteľov.



4. júla - Európsky parlament odmietol protipirátsku dohodu ACTA.



7. júla - Prudké dažde a záplavy si v juhoruskom regióne Krasnodar vyžiadali najmenej 150 obetí.



12. júla - Sýrske jednotky údajne zabili v dedine Trímsa v provincii Hamá 200 ľudí .



15. júla - Medzinárodný výbor Červeného kríža oficiálne označil konflikt v Sýrii za občiansku vojnu s tým, že sa bojujúce strany sa odteraz vzťahuje Ženevská konvencia.



18. júla - Šesť izraelských turistov zahynulo a 26 ďalších utrpelo zranenia pri bombovom útoku na autobus na letisku v bulharskom letovisku Burgas.



-- pri bombovom útoku zahynul sýrsky minister obrany, námestník sýrskeho viceprezidenta, minister vnútra a námestník sýrskeho ministra obrany.



-- Maďarská polícia vzala do väzby vojnového zločinca Lászlóa Csatáryho podozrivého z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Csatáry bol v tom čase ako policajt v Košiciach veliteľom zberného tábora.



19. júla - Sýrski vzbúrenci obsadili hraničné priechody do Turecka a Iraku.



25. júla - Nový srbský premiér Ivica Dačič zložil prísahu.



28. júla - Tanky sýrskej armády zaútočili na mesto Aleppo.



29. júla - Referendum o zosadení rumunského prezidenta Trajana Basesca. V dôsledku nízkej účasti bolo ľudové hlasovanie neplatné.



30. júla - Začal sa proces s troma členkami ruskej feministickej punkovej skupiny Pussy Riot v súvislosti s jej vystúpením v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa z februára tohto roka.



31. júla - Ruského protikorupčného aktivistu a opozičného lídra Alexeja Navaľného obžalovali zo sprenevery.



AUGUST



4. augusta - Štyridsaťosem iránskych pútnikov uniesli v blízkosti sýrskeho hlavného mesta Damask.



-- Ničivé záplavy v Severnej Kórei si vyžiadali najmenej 170 obetí a 400 zranených.



11. augusta - Afganský policajt zabil desať svojich kolegov na základni na juhozápade krajiny.



-- Dve zemetrasenia, ktoré postihli iránske mestá Tabríz a Ahar, si vyžiadali najmenej 306 obetí a 3037 zranených.



16. augusta - Ekvádor poskytol politický azyl zakladateľovi portálu WikiLeaks, Austrálčanovi Julianovi Assangeovi.



17. augusta - Moskovský súd odsúdil tri členky punkovej skupiny Pussy Riot na dva roky väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou.



21. augusta - Slovenka Eva Varholíková na maďarskej diaľnici M3 spôsobila dopravnú nehodu, ktorá si vyžiadala štyroch mŕtvych.



22. augusta - Rusko sa stalo 156. členskou krajinou Svetovej obchodnej organizácie (WTO).



-- Nórsky súd odsúdil Andersa Behringa Breivika na 21 rokov väzenia za úmyselné zabitie 77 ľudí v Osle a na ostrove Utöya v roku 2011.



25. augusta - Historické sucho na Balkáne spôsobilo veľké straty na úrode.



30. augusta - Najmenej 229 ľudí zahynulo po vypuknutí epidémie cholery v Sierra Leone.



-- Mitt Romney prijal nomináciu svojej Republikánskej strany za kandidáta na post prezidenta v tohtoročných voľbách.



31. augusta - Maďarsko vydalo Azerbajdžanu azerbajdžanského dôstojníka, ktorého za vraždu arménskeho vojaka počas cvičenia NATO v Maďarsku odsúdil maďarský súd na doživotný trest.



SEPTEMBER



3. septembra - Tajfún Bolaven si v Severnej Kórei vyžiadal najmenej 48 obetí a spôsobil veľké materiálne škody.



5. septembra - Americký exprezident Bill Clinton oficiálne nominoval Baracka Obamu za kandidáta demokratov do nadchádzajúcich prezidentských volieb. Obama nomináciu 6. septembra prijal.



7. septembra - Irán vytýčil termín prezidentských volieb na 14. júna 2013.



9. septembra - Srbsko oznámilo, že má chráneného svedka v prípade podozrení z nelegálneho obchodovania s ľudskými orgánmi v Kosove.



11. septembra - Príslušníci líbyjských milícií počas demonštrácie proti antiislamskému filmu Nevinnosť moslimov vtrhli na americký konzulát vo východolíbyjskom meste Benghází. Pri nepokojoch prišiel o život americký veľvyslanec v Líbyi Christopher Stevens a traja ďalší Američania.



14. septembra - Demonštranti rozhnevaní filmom "Nevinnosť moslimov", ktorý zosmiešňuje proroka Mohameda, vtrhli na ambasády Nemecka a Británie v sudánskom Chartúme.



19. septembra - Česká vláda zakázala predaj tvrdého alkoholu po desiatkach prípadov otravy jedovatým metanolom, ktoré si vyžiadali desiatky obetí.



23. septembra - Parlamentné voľby v Bielorusku. Opozícia ich označila za nespravodlivé a bojkotovala ich.



26. septembra - Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová vyzvala na mierové riešenie čínsko-japonského-taiwanského sporu okolo súostrovia Senkaku.



29. septembra – Na kongrese Strany európskych socialistov (PES) v Bruseli bol za šéfa tejto stany potvrdený Sergej Stanišev. Jednou z podpredsedníčok PES sa stala slovenská europoslankyňa Katarína Neveďalová.



(POKRAČOVANIE)



12 20 zsl