Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Rok 2012 v zahraničí

Pozrite si spolu s nami, aké udalosti vo svete sa odohrali od októbra do decembra roku 2012!

Bratislava 21. decembra (TASR) - Vydávame chronológiu medzinárodných udalostí z roku 2012. Je rozdelená na štyri časti, po jednotlivých štvrťrokoch.



OKTÓBER



1. októbra - Parlamentné voľby v Gruzínsku. Novým premiérom sa po nich stal Bidzina Ivanišvili.



2. októbra - Predseda vlády SR Robert Fico spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom slávnostne otvorili v severomaďarskej obci Mlynky (Pilisszentkereszt) novú budovu slovenského domu - Strediska pilíšskych Slovákov.



4. októbra - Turecký parlament schválil cezhraničné vojenské operácie proti Sýrii po tom, čo Sýria 3. októbra ostreľovala turecké mesto Akcakale. O život prišlo päť ľudí.



-- Jordánsky kráľ Abdalláh rozpustil parlament a otvoril tak cestu pre predčasné voľby v krajine.



5. októbra - Najmenej 47 ľudí v celých Spojených štátoch ochorelo na meningitídu v dôsledku infikovaných ampuliek. Päť osôb prišlo o život.



6. októbra - Bývalého pápežovho komorníka Paola Gabrieleho uznali vinným z krádeže a úniku dôverných vatikánskych dokumentov. Vatikánsky súd ho odsúdil na 18 mesiacov väzenia.



7. októbra - Prezidentské voľby vo Venezuele. Ich víťazom sa opätovne stal Hugo Chávez.



9. októbra - Vatikán pridal arabčinu k šiestim jazykom, do ktorých tlmočí obsah príhovorov pápeža na stredajších generálnych audienciách.



10. októbra - Moskovský súd oslobodil jednu z členiek punkovej skupiny Pussy Riot. Ďalším dvom členkám skupiny potvrdil dvojročný trest.



11. októbra – EÚ oznámila, že vyčlení 500 miliónov eur na potravinový program pre najchudobnejších v roku 2013



12. októbra - Európska únia získala Nobelovu cenu za mier.



-- Britániou otriasol škandál v súvislosti s bývalým moderátorom BBC Jimmym Savileom, proti ktorému sa objavili tisícky závažných obvinení zo sexuálneho zneužívania.



14. októbra - Rakúskemu extrémnemu športovcovi Felixovi Baumgartnerovi sa podaril najvyšší a zrejme aj najrýchlejší zoskok v histórii, pri ktorom skočil z kapsuly pripevnej na špeciálnom héliovom balóne z výšky takmer 39 kilometrov a ako prvý človek prekonal rýchlosť zvuku.



16. októbra – Súdny dvor EÚ po troch rokoch ukončil súdny spor Sólyom verzus Slovensko, keď dal za pravdu slovenskej strane.



-- eurokomisár pre zdravie a spotrebiteľskú politiku John Dalli odstúpil pre podozrenie z účasti na korupčnom škandále s cieľom ovplyvniť tabakovú európsku legislatívu.



NOVEMBER



1. novembra - Počet obetí hurikánu Sandy v Spojených štátoch stúpol na najmenej 90. Milióny ľudí na severovýchodnom pobreží USA postihli výpadky elektriny.



6. novembra - Prezidentské voľby v Spojených štátoch. Voliči rozhodovali medzi republikánskym kandidátom Mittom Romneym a úradujúcim demokratickým prezidentom Barackom Obamom.



-- Ruský prezident Vladimir Putin odvolal ministra obrany Anatojila Serďukova v súvislosti s korupčným škandálom.



-- Vo veku 98 rokov zomrel v nemocnici v Sofii bulharský patriarcha Maxim.



9. novembra - Šéf CIA David Petraeus odovzdal americkému prezidentovi Barackovi Obamovi svoju rezignáciu v súvislosti so škandálom po odhalení jeho mimomanželského vzťahu.



-- Novým arcibiskupom z Cantebury sa stal durhamský biskup Justin Welby.



10. novembra - Nové boje medzi Izraelom a Palestínčanmi v pásme Gazy. Izraelská vojenská operácia dostala názov "Pilier obrany".



-- Baracka Obamu vyhlásili za oficiálneho víťaza amerických prezidentských volieb.



13. novembra - Francúzsko a šesť ďalších krajín uznali sýrsku opozíciu za legitímneho predstaviteľa sýrskeho ľudu.



14. novembra - Prvého podpredsedu chorvátskej vlády Radimira Čačiča v maďarskom Kaposvári odsúdil Kaposvársky tribunál na odňatie slobody za nehodu v mestečku Marcali v roku 2010, pri ktorej dvaja ľudia zomreli a dvaja utrpeli zranenia.



16. novembra - Bývalých chorvátskych generálov Anteho Gotovinu a Mladena Markača oslobodil Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu od obvinení z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti voči srbským civilistom počas vojenskej operácie Búrka (Oluja) z roku 1995.



19. novembra - Barack Obama ako prvý úradujúci prezident navštívil Barmu.



20. novembra (TASR) - Bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera odsúdili na desať rokov väzenia za korupciu.



21. novembra - Egyptom sprostredkované prímerie medzi Izraelom a Palestínčanmi vstúpilo do platnosti.



23. novembra - Egyptská opozícia vyzvala na masové demonštrácie po tom, čo prezident Muhammad Mursí vydal dekréty, ktorými výrazne rozšíril svoje právomoci.



27. novembra - Pozostatky bývalého palestínskeho prezidenta Jásira Arafata exhumovali s cieľom vyšetrovania tvrdení, že príčinou jeho úmrtia v novembri 2004 bola otrava.



29. novembra - Valné zhromaždenie OSN hlasovaním prijalo požiadavku Palestíny o zvýšenie jej štatútu na nečlenský pozorovateľský štát.



-- Haagsky tribunál oslobodil kosovského expremiéra a bývalého veliteľa Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) Ramusha Haradinaja od obvinení z vojnových zločinov. Rozsudok rozhneval Srbsko.



DECEMBER



2. decembra - Bývalý premiér Borut Pahor bol zvolený do funkcie slovinského prezidenta. V druhom kole porazil svojho rivala, úradujúceho prezidenta Danila Türka.



3. decembra - Britský princ William spolu s manželkou Catherine oficiálne oznámili, že čakajú svoje prvé dieťa.



-- Ukrajinský premiér Mykola Azarov rezignoval na svoj post spolu s členmi svojej vlády.



4. decembra - Severoatlantická aliancia poslalo Turecku rakety typu Patriot na obranu jeho hraníc so Sýriou.



6. decembra - Tajfún Bopha si na Filipínach vyžiadal najmenej 418 obetí.



7. decembra - Oslavy 25. výročia založenia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Pásmo Gazy prvýkrát navštívil exilový líder Hamasu Chálid Mašál.



8. decembra - Egyptský prezident Muhammad Mursí zrušil dekréty o rozšírení svojich právomocí, trvá však na konaní referenda o návrhu novej ústavy.



-- Taliansky premiér Mario Monti oznámil, že odstúpi z funkcie po tom, čo parlament príjme zákon o rozpočte.



-- Silvio Berlusconi vyhlásil, že sa bude opätovne uchádzať o post talianskeho premiéra.



-- Venezuelský prezident Hugo Chávez oznámil, že má opäť rakovinu a podrobí sa ďalšej operácii. Za svojho zástupcu vymenoval viceprezidenta Nicolása Maduru.



9. decembra - Parlamentné voľby v Rumunsku priniesli jasné víťazstvo pre vládnu stranu vedenú úradujúcim premiérom Victorom Pontom.



10. decembra - Ministerstvo zahraničných vecí USA Obamu zaradilo sýrsku povstaleckú skupinu Džabhát Nusrá s údajnými väzbami na al-Káidu na zoznam teroristických organizácií.



-- Diplomati EÚ prijali na rokovaní v Bruseli lídra koalície sýrskych opozičných síl Muáza Chatíba.



-- Na najmenej 647 stúpol počet obetí tajfúnu Bopha na Filipínach, pričom ďalších 780 ľudí bolo naďalej nezvestných.



12. decembra - Severná Kórea úspešne odpálila raketu dlhého doletu Unha 3, ktorá má na obežnú dráhu vyniesť jej prvú družicu. Podľa kritikov išlo o skrytý test balistickej strely.



-– Slovenská europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová v Európskom parlamente presadila uznesenie na väčšiu ochranu práv menšín.



14. decembra - Strelec na základnej škole v meste Newtown v americkom štáte Connecticut zabil 26 ľudí vrátane 20 detí vo veku od šesť do sedem rokov. Pred týmto činom doma zabil svoju matku a následne nakoniec spáchal samovraždu.



-- Izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman odstúpil z funkcie po obvineniach zo sprenevery.



15. decembra - Referendum o návrhu novej egyptskej ústavy bolo sprevádzané nepokojmi po celej krajine.



16. decembra - Parlamentné voľby v Japonsku priniesli presvedčivé víťazstvo pre expremiéra Šinza Abe a jeho liberálnych demokratov.



19. decembra - Prezidentské voľby v Južnej Kórei. Dcéra bývalého juhokórejského vojenského diktátora Pak Kun-hje dnes tesne porazila v prezidentských voľbách svojho ľavicového súpera Mun Če-ina.



20. decembra - Talianska prokuratúra uzavrela vyšetrovanie vraku luxusnej výletnej lode Costa Concordia, na palube ktorej zomrelo 32 ľudí, a pripravuje žiadosť o proces proti jej kapitánovi Francescovi Schettinovi a siedmim ďalším osobám.



-- Predsedníctvo najmenšej strany českej vládnej koalície LIDEM vyzvalo dnes svojich členov vo vláde, aby k 10. januáru 2013 podali demisiu a opustili vládny kabinet.



(ZÁVER)



12 20 zsl