Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Rok 2023 bol v Číne najteplejším od začiatku meraní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V uplynulom roku zaznamenalo 127 meteorologických staníc v Číne prekonanie rekordov denných teplôt.

Peking 2. januára (TASR) — Priemerná teplota v Číne dosiahla v roku 2023 najvyššiu hodnotu od začiatku meraní. Informovali o tom podľa agentúry AFP v utorok čínske štátne médiá s odvolaním sa na národné klimatické centrum.

Rozsiahle oblasti Ázie, Európy aj Severnej Ameriky postihli počas uplynulého leta smrtiace vlny horúčav, ktoré sa podľa odborníkov zhoršujú v dôsledku zvyšovania globálnych teplôt.

Priemerná minuloročná teplota v Číne dosiahla 10,7 stupňa Celzia a v porovnaní s predchádzajúcim rekordným rokom 2021 sa zvýšila o 0,2 stupňa Celzia, uviedla čínska štátna televízia CCTV. Dodala, že na väčšine územia krajiny bola priemerná teplota vyššia o 0,5 až jeden stupeň Celzia.

V uplynulom roku zaznamenalo 127 meteorologických staníc v Číne prekonanie rekordov denných teplôt. V Pekingu bol po 23 rokoch prekonaný rekord v júli, kedy sa počas 27 po sebe idúcich dňoch teplota pohybovala nad 35 stupňami Celzia.

Rekordy boli zaznamenané aj v ostatných mesiacoch roka 2023. Napríklad v čínskom hlavnom meste bol zaevidovaný vôbec najteplejší posledný októbrový deň.

Po rekordných horúčavách postihli sever Číny ničivé záplavy. V zimnom období zase úrady pre pretrvávajúce chladné počasie vydali výstrahy na rozsiahlom území, pričom na viacerých miestach boli zaznamenané historicky najnižšie decembrové teploty.