Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Rok po zemetraseniach v Turecku je stále nezvestných takmer 150 ľudí

Členovia slovenského záchranárskeho tímu pomáhajú pri prehľadávaní trosiek zrútených budov v meste Antakaya na juhu Turecka, ktoré postihlo silné zemetrasenie. Foto: FOTO TASR - MV SR

Mnohým rodinám sa stále nepodarilo nájsť svojich nezvestných príbuzných, hoci s pomocou úradov prehľadávali nemocnice a počkali si na odpratanie trosiek zrútených budov.

Istanbul 1. februára (TASR) - Takmer rok po dvoch ničivých zemetraseniach, ktoré si v Turecku vyžiadali desaťtisíce životov, je stále nezvestných prinajmenšom 145 ľudí vrátane 38 detí. Oznámila to vo štvrtok v Ankare Sema Gülečová, šéfka miestneho združenia príbuzných nezvestných osôb (DEMAK), uvádza TASR podľa agentúry DPA.

Mnohým rodinám sa podľa jej slov stále nepodarilo nájsť svojich nezvestných príbuzných, hoci s pomocou úradov prehľadávali nemocnice a počkali si na odpratanie trosiek zrútených budov. Združenie DEMAK teraz žiada o vytvorenie parlamentnej vyšetrovacej komisie. Chce tiež, aby sa otvorili niektoré hroby a pochovaným v nich boli odobrané a zanalyzované vzorky DNA.

Turecké ministerstvo vnútra dosiaľ nezverejnilo žiadne oficiálne údaje o počte nezvestných osôb po zemetraseniach. Ministerka sociálnych vecí a rodiny Mahinur Özdemirová Göktašová v januári uviedla, že nezvestné nie je žiadne dieťa.

Juhovýchod Turecka zasiahli 6. februára 2023 dve zemetrasenia s magnitúdou 7,7 a 7,6, ktoré si podľa oficiálnych údajov vyžiadali vyše 53.000 životov a zničili desaťtisíce budov, píše DPA.