Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Rokovania o urovnaní konfliktu v Sýrii sa začnú v piatok 29. januára

Na snímke zľava ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura a americký minister zahraničných vecí John Kerry. Foto: TASR/AP

Ženevské rokovania by podľa predpokladov mali trvať šesť mesiacov, pričom sa nezačnú priamymi rozhovormi zúčastnených strán.

Ženeva 25. januára (TASR) - Mierové rokovania o urovnaní konfliktu v Sýrii sa začnú v piatok 29. januára. Informoval dnes v Ženeve osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura.

Agentúra AP spresnila, že de Mistura podľa vlastných slov nechá v utorok rozoslať pozvánky na tieto rokovania. Vysvetlil, že odklad mierových rokovaní, ktoré sa podľa pôvodných plánov mali začať dnes, spôsobili spory ohľadne zloženia delegácií.

Ženevské rokovania by podľa predpokladov mali trvať šesť mesiacov, pričom sa nezačnú priamymi rozhovormi zúčastnených strán. V piatok sa neuskutoční ani žiadny otvárací ceremoniál, informoval de Mistura.

Vyslanec OSN spresnil, že účastníci rokovaní budú prioritne hovoriť o prímerí a humanitárnej pomoci. De Mistura na tlačovej konferencii v Ženeve uviedol, že sa chce zasadiť za vyhlásenie prímeria na celom území Sýrie, nie len lokálnych prímerí. Upozornil však, že dohoda o zastavení paľby sa nebude vzťahovať na dve organizácie, ktoré aj OSN považuje za teroristické - Islamský štát (IS) a Front an-Nusra.

"Chceme si byť istí, že keď už začneme, vykročíme správnou nohou," uviedol tento taliansky diplomat a vyslovil predpoklad, že "cesta na vrchol bude ťažká". Dodal, že nepôjde o mierovú konferenciu, ktorá by mohla byť nazývaná "Ženeva III", ale vyjadril nádej, že rokovanie bude úspešné.

Predchádzajúce mierové konferencie o Sýrii, známe ako Ženeva I a Ženeva II, nepriniesli očakávaný výsledok v podobe obnovenia mieru v Sýrii.

Nadchádzajúce rokovania v Ženeve by mali vychádzať z tzv. cestovej mapy schválenej v decembri 2015 Bezpečnostnou radou OSN, ktorá predpokladá vyhlásenie prímeria, vytvorenie prechodnej vlády do šiestich mesiacov a usporiadanie volieb do 18 mesiacov.