Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

O osude sýrskeho prezidenta Asada sa dnes vo Viedni nedohodli

Šéf americkej diplomacie John Kerry a jeho ruský rezortný kolega Sergej Lavrov diskutujú pred začiatkom nového kola medzinárodných rokovaní o vojne v Sýrii vo Viedni v piatok 30. októbra 2015. Foto: TASR/AP

Nebol tam žiadny prielom, ale to sa dnes ani neočakávalo, skonštatoval nemecký minister zahraničných vecí.

Viedeň 30. októbra (TASR) - O osude sýrskeho prezidenta Bašára Asada - na konci prípadného politického prechodu vo vojnou zmietanej krajine - nepadla dnes žiadna dohoda, informoval nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier po skončení viedenských medzinárodných rozhovorov o urovnaní konfliktu v Sýrii.

"Nebol tam žiadny prielom, ale to sa dnes ani neočakávalo," povedal Steinmeier novinárom. Podľa agentúry Reuters dodal, že rozhovory budú pokračovať v priebehu dvoch týždňov, zrejme opäť vo Viedni. Ich účastníci majú v úmysle pracovať na vytvorení prechodnej vlády, zorganizovaní nových volieb a zavedení prímeria, ktoré by zastavilo krviprelievanie v Sýrii.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov podľa agentúry TASS uviedol, že Moskva a Washington síce nedosiahli dohodu ohľadne osudu prezidenta Asada, ale v spoločnom vyhlásení z viedenských rokovaní sa potvrdzuje, že o tom musia rozhodnúť samotní Sýrčania.

Šéf americkej diplomacie John Kerry povedal, že načasovanie dnešného oznámenia Washingtonu o nasadení špeciálnych zložiek na severe Sýrie, kde by radili opozičným silám v boji proti Islamskému štátu, bolo čisto náhodné.

"Je to naozaj zhoda okolností, že to vyšlo dnes," povedal Kerry s tým, že o rozhodnutí sa dozvedel dnes.

Rozhodnutie amerického prezidenta Baracka Obamu znamená, že USA po prvý raz vyšlú do Sýrie pozemné sily. Od vlaňajška Spojené štáty podnikajú v Sýrii aj Iraku nálety proti Islamskému štátu, poznamenal Reuters.

Účastníci rokovaní vyzvali na uzavretie prímeria v Sýrii


Spojené štáty, Rusko, Irán a ďalších 14 krajín dnes spoločne vyzvali na uzavretie prímeria na celom území Sýrie, rozhovory medzi tamojšou vládou a opozíciou, vypracovanie novej ústavy a zorganizovanie volieb.

Tieto body sú súčasťou spoločného vyhlásenia prijatého účastníkmi medzinárodných rozhovorov o urovnaní štyri a pol roka trvajúceho sýrskeho konfliktu, ktoré dnes prebehli vo Viedni, informovala agentúra Reuters.

Šéfovia diplomacií zainteresovaných krajín po viedenských rokovaniach priznali, že majú stále "značne rozdielne pohľady" na riešenie sýrskej krízy. Zhodli sa však na nutnosti zintenzívnenia diplomatických snáh zameraných na ukončenie vojny.

Účastníci dnešných diskusií vyzvali OSN, aby sa opäť pokúsila priviesť k rokovaciemu stolu zástupcov sýrskej vlády i opozície. Obe strany by mali spoločne odštartovať "politický proces vedúci k dôveryhodnej, inkluzívnej vláde, ktorá nebude mať sektársky charakter, a v ďalšom kroku k novej ústave a voľbám", uvádza sa vo vyhlásení.

Dnešnému stretnutiu vo Viedni predchádzali vo štvrtok večer v rozšírenom formáte konzultácie ministrov USA, Ruska, Saudskej Arábie a Turecka. Za významnú bola považovaná práve účasť Iráncov, ktorých prizvali na podobné medzinárodné rokovania vôbec prvýkrát, a to aj napriek výhradám sýrskej opozície.