Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rokovanie o jadrovej dohode s Iránom predĺžili o jeden deň

Americký minister zahraničných vecí John Kerry (tretí zľava) sa rozpráva s námestníkom amerického ministra pre energetiku Ernestom Monizom pred začiatkom vyjednávacieho stretnutia so svojím iránskym rezortným partnerom Mohammadom Džavádom Zarífom v rámci nového kola rozhovorov o iránskom jadrovom programe v Lausanne 31. marca 2015. Foto: TASR/AP

Šestica svetových mocností si kladie za cieľ zastaviť Irán v jeho snahe o získanie kapacity na výrobu jadrovej bomby, a to výmenou za uvoľnenie sankcií, ktoré poškodzujú iránsku ekonomiku.

Lausanne 1. apríla (TASR) - Vyjednávačom šiestich svetových mocností a Iránu sa nepodarilo do stanoveného termínu, ktorým bola dnešná polnoc, dosiahnuť rámcovú dohodu o jadrovom programe Iránu. Rokovania vo švajčiarskom meste Lausanne preto predĺžili o ďalší jeden deň, informovala agentúra Reuters.



Diplomati sa k dohode priblížili, nedokázali sa však dohodnúť ohľadom kľúčových otázok, ako je stiahnutie sankcií OSN. Rokovanie ukončili v skorých ranných hodinách s tým, že sa znovu zídu v priebehu dňa. Predbežná dohoda je základom finálnej zmluvy, ktorá zníži riziko novej vojny na Blízkom východe.

Rozhovory uviazli tiež na problematike jadrového výskumu a spôsobe obnovenia sankcií v prípade, ak by Teherán zmluvu porušil. Podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorého citovala agentúra TASS, sa podarilo dosiahnuť všeobecnú dohodu vo "všetkých kľúčových aspektoch".

Jeho iránsky rezortný kolega Mohammad Džavád Zaríf uviedol, že pracovná verzia dohody by mohla byť vypracovaná dnes. Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius rokovania opustil s tým, že sa vráti, keď to bude "užitočné". Bezprostredne nebolo známe, či jeho krok bol znakom závažných problémov na vyjednávaniach.

Šestica svetových mocností - USA, Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína - si kladie za cieľ zastaviť Irán v jeho snahe o získanie kapacity na výrobu jadrovej bomby, a to výmenou za uvoľnenie sankcií, ktoré poškodzujú iránsku ekonomiku. Teherán tvrdí, že jeho jadrový program má výlučne mierové využitie.