Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Romeva: Katalánske vedenie by mohlo skončiť vo väzbe

Ilustračné fotoFoto: TASR/AP

Na tlačovej konferencii v Bruseli Romeva uviedol, že vypísanie predčasných volieb v Katalánsku momentálne nie je na stole.

Barcelona/Brusel 18. októbra (TASR) - Katalánske vedenie sa obáva, že Madrid môže reformovať regionálnu vládu či dokonca vziať jej ministrov do väzby. Vyhlásil to dnes v Bruseli šéf katalánskej diplomacie Raül Romeva.

Na otázku novinárov, či existuje možnosť, že by bol zo svojej funkcie odvolaný on ako šéf diplomacie, predseda vlády, či celá vláda alebo či by mohlo dôjsť k ich zadržaniu, ako sa to stalo v pondelok v prípade dvoch lídrov proseparatistických organizácií, Romeva odpovedal kladne. Súčasne novinárom na tlačovej konferencii položil otázku, či "je to normálne a či to pripustí EÚ".

Podľa jeho názoru k tejto situácii môže dôjsť, "a my sme tým znepokojení".

Pripomenul nedávny prípad 14 predstaviteľov katalánskeho vedenia, ktorí už boli zadržaní a "strávili dve noci na polícii".

Ako informoval katalánsky denník ARA, na otázku novinárov, o čom vlastne chce katalánske vedenie rokovať s Madridom, Romeva odpovedal: "Chceme rokovať o tom, o čo nás národ žiada: o Katalánskej republike".

Na tlačovej konferencii v Bruseli Romeva uviedol, že vypísanie predčasných volieb v Katalánsku momentálne "nie je na stole". Dodal, že Katalánci v referende rozhodli a je na vláde, aby teraz vykonala zverený mandát.

Vyhlásil tiež, že katalánske vedenie sa nevzdalo jednostranného vyhlásenia nezávislosti. "Sme pripravení," avizoval Romeva, ktorý však dodal, že vláda aj naďalej vkladá nádeje do rokovaní s Madridom. Podľa Romevu "táto cesta má stále šancu". "Zajtra španielsky štát povie, či chce rokovať alebo nie," vysvetlil Romeva.

Španielska vláda dala katalánskemu vedeniu čas do štvrtka 10.00 h SELČ, aby jednoznačne deklarovalo svoj postoj k vyhláseniu nezávislosti Katalánska. Ak Barcelona takéto vysvetlenie nepodá, Madrid hrozí, že prevezme kontrolu nad Katalánskom, čo konflikt posunie do novej roviny.