Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Romney smeruje k presvedčivému víťazstvu v illinoiských primárkach

Na snímke prezidentský kandidát, republikán Mitt Romney Foto: TASR/AP

Víťazstvo vo veľkom štáte môže v nerozhodnom súboji zlepšiť jeho vyhliadky na to, že v novembri zvedie o Biely dom súboj s úradujúcim prezidentom Barackom Obamom.

Chicago 21. marca (TASR) - Mitt Romney presvedčivo zvíťazil v utorkových republikánskych primárkach v americkom štáte Illinois. Podľa očakávaní porazil Ricka Santoruma, svojho najväčšieho rivala v súboji o nomináciu do prezidentských volieb. Víťazstvo vo veľkom štáte môže v nerozhodnom súboji zlepšiť jeho vyhliadky na to, že v novembri zvedie o Biely dom súboj s úradujúcim prezidentom Barackom Obamom.

Po zrátaní 11 percent hlasov mal Romney 56 percent oproti 27 percentám Santoruma. Zvyšní kandidáti skončili hlboko v poli porazených.

Romneyho víťazstvo v štáte Illinois - ktorý Obama pred zvolením za prezidenta zastupoval ako Senátor - by mohlo republikánskych voličov presvedčiť, aby sa v čoraz trpkejšej kampani zomkli okolo bývalého guvernéra Massachusetts.

Santorum dúfa, že Romneymu zabráni získať väčšinu delegátov pred tým, ako sa v júni skončí nominačný súboj, čo by znamenalo, že konečné rozhodnutie by zostalo na prevažne konzervatívnych delegátoch augustového nominačného zjazdu v Tampe na Floride.

Z 1144 delegátov potrebných na získanie nominácie má podľa televízie CNN Romney 521 a Santorum 239. Víťazstvo v Illinois môže uchádzačovi zabezpečiť 69 delegátov na republikánsky nominačný snem.

Primárky v Illinois nasledujú po Romneyho ľahkom víťazstve v nedeľu na zámorskom samosprávnom území Portoriko v Karibiku. Na tomto ostrove, ktorého obyvatelia hovoria po španielsky, získal 83 percent hlasov.