Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Rómovia v EÚ by boli desiaty najväčší štát, ale najchudobnejší

Foto: TASR/AP

Konštatovala to česká europoslankyňa Olga Sehnalová, ktorá spolu so slovenským poslancom Vladimírom Maňkom pripravila na pôde Európskeho parlamentu verejnú diskusiu o začlenení Rómov do spoločnosti.

Brusel 11. apríla (TASR) - Otázka integrácie Rómov nie je len problémom východnej a strednej Európy, ale Európy ako takej. Konštatovala to česká europoslankyňa Olga Sehnalová (ČSSD), ktorá spolu so slovenským poslancom Vladimírom Maňkom pripravila na pôde Európskeho parlamentu verejnú diskusiu o začlenení Rómov do spoločnosti.

Sehnalová v rozhovore pre TASR uviedla, že v týždni, keď sme si pripomenuli Medzinárodný deň Rómov, prebehlo v priestoroch Európskeho parlamentu viacero seminárov a diskusií týkajúcich sa rôznych problémov rómskych komunít v Európe.

Spoločnú česko-slovenskú akciu, ktorá sa uskutočnila v stredu večer, považuje Sehnalová za mimoriadne vydarenú, lebo sa do diskusie podarilo zapojiť podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča a eurokomisára zodpovedného aj za rómsku otázku Lászlóa Andora. Okrem toho podujatie oživilo premietnutie filmu Cigán slovenského režiséra Martina Šulíka.

"Odzneli tu zaujímavé čísla. Ak by sme rómske populácie v Európe spočítali, tak by to bol desiaty najväčší štát, aj keď jeho obyvateľstvo by patrilo medzi tie najchudobnejšie," upozornila česká europoslankyňa.

Podľa nej sa v Európskom parlamente a všeobecne na úrovni EÚ zintenzívňujú diskusie o riešení rómskej problematiky. Za pozitívny fakt vníma skutočnosť, že projekty na rozvoj rómskych komunít sú súčasťou debát o finančnom rámci na roky 2014-2020.

To, že budúci rozpočet EÚ pamätá aj na marginalizované skupiny občanov ako sú Rómovia, bolo podľa nej jedným z hlavných posolstiev stredajšej diskusie na pôde EP.



"Samozrejme, peniaze nie sú všetko, ale bez nich bude ten dlhodobý integračný proces oveľa zložitejší," uviedla Sehnalová.

Česká poslankyňa priznala, že čo sa týka efektivity vynaložených prostriedkov na rómske programy sa Európa ešte stále má čo učiť, lebo nie všetky projekty prinášajú želaný efekt.

Všetci aktéri sú však zajedno v názore, že do programov určených na pomoc a rozvoj komunít na okraji spoločnosti treba viac zapájať miestne komunity, rómskych aktivistov a organizácie. Ide totiž o dlhodobú záležitosť, ktorú nevyriešia frázy od stola a plánovanie, ale budovanie porozumenia medzi jednotlivými komunitami.