Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Rompuy: Egypt dostane od EÚ päť miliárd eur na podporu demokracie

Van Rompuy Foto: TASR/AP Photo

Prezident EÚ zdôraznil, že úspech procesu demokratických reforiem je dôležitý pre región i pre svet.

Káhira 13. januára (TASR) - Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy dnes počas návštevy v Káhire informoval, že EÚ poskytne päť miliárd eur na podporu prechodu Egypta k demokracii. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Rompuy novinárov informoval, že Európska únia a pridružené finančné inštitúcie ponúkli sumu viac ako päť miliárd eur vo forme grantov, pôžičiek a zvýhodnených pôžičiek na obdobie rokov 2012 a 2013. Peniaze sú určené na podporu demokratických reforiem v Egypte.

Prezident EÚ, ktorý dnes v Káhire absolvoval štvorhodinové rokovanie s prezidentom Muhammadom Mursím, okrem toho zdôraznil, že úspech procesu demokratických reforiem je dôležitý pre región i pre svet.

Obaja politici sa naposledy stretli v septembri v Bruseli, ktorý bol jednou zo zastávok Mursího prvej cesty do Európy po tom, ako sa stal prvým prezidentom z radov civilistov.

Nedávne politické súboje medzi Mursího podporujúcimi islamistami a sekulárnou opozíciou ohľadom zmien v ústave zasadili ďalšiu ranu egyptskej ekonomike, ktorá sa len veľmi ťažko spamätáva z následkov všeľudového povstania proti vláde dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka spred dvoch rokov.

Van Rompuy by sa ešte dnes mal v Káhire stretnúť aj so zástupcami hlavnej opozičnej strany - Frontu národnej spásy.