Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Rosenergoatom: ZAES prestane používať americké jadrové palivo

Na archívnej satelitnej snímke je pohľad na ruskými vojskami okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES) v Záporoží na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Oznámil to vo štvrtok predstaviteľ ruskej energetickej spoločnosti Rosenergoatom, ktorá túto jadrovú elektráreň fakticky riadi od jej obsadenia ruskými silami.

Kyjev 20. apríla (TASR) - Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) na juhu Ukrajiny prestane používať americké jadrové palivo. Oznámil to vo štvrtok predstaviteľ ruskej energetickej spoločnosti Rosenergoatom, ktorá túto jadrovú elektráreň fakticky riadi od jej obsadenia ruskými silami. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News.

Poradca generálneho riaditeľa Rosenergoatomu Renat Karčaa pre ruskú agentúry Interfax uviedol, že ZAES má v zásobe americké jadrové palivo ešte na približne štyri roky. Ruské vedenie elektrárne sa však následne bude snažiť toto palivo nahradiť, keďže ruské technológie považuje za "lepšie".

Ruské sily obsadili záporožskú elektráreň, ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe, vlani na začiatku invázie. Odvtedy je ZAES v ústredí jadrovej bezpečnostnej krízy pre neustále ostreľovanie v jej blízkosti, z ktorého sa navzájom obviňujú Moskva a Kyjev.

ZAES bola postavená ešte v časoch Sovietskeho zväzu. Pôvodne používala ruské jadrové palivo, no po ruskej anexii polostrova Krym v roku 2014 zmenila dodávateľa a jadrové palivo jej začala dodávať americká firma Westinghouse, píše Sky News.