Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Roskosmos: Z ruského segmentu ISS unikla tekutina

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z modulu Nauka ruského segmentu ISS unikla chladiaca kvapalina z vonkajšieho (záložného) okruhu chladiča, ktorý bol na stanicu dodaný v roku 2012, ozrejmila situáciu agentúra Roskomos.

Moskva 9. októbra (TASR) - Z ruského segmentu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) unikla tekutina, posádke však nehrozí nebezpečenstvo. Uviedla to v pondelok ruská vesmírna agentúra Roskosmos, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Z modulu Nauka ruského segmentu ISS unikla chladiaca kvapalina z vonkajšieho (záložného) okruhu chladiča, ktorý bol na stanicu dodaný v roku 2012," ozrejmila situáciu agentúra Roskomos na platforme Telegram.

AFP pripomenula, že americký astronaut Frank Rubio a dvaja ruskí kozmonauti Sergej Prokopiev a Dmitrij Petelin sa v septembri vrátili na Zem po tom, ako na ISS neplánovane strávili viac ako rok.

Ich pobyt vo vesmíre sa predĺžil, pretože kozmickú loď Sojuz, ktorá ich mala pôvodne dopraviť späť na Zem, poškodil vesmírny odpad. Moskva pre nich musela poslať náhradnú kozmickú loď bez posádky. Namiesto pôvodnej 180-dňovej misie tak v kozme strávili 371 dní.