Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rostechnadzor: Závod Majak nebol zdrojom úniku rádioaktívnych látok

Foto: TASR/AP

Počas kontroly sa zistilo, že od augusta do októbra úroveň rádioaktivity, vrátane výskytu ruténia, v samotnej prevádzke, v jej ochrannej a monitorovacej zóne neprekročila prípustné hranice.

Moskva 22. novembra (TASR) - Ruská Federálna služba pre dohľad v ekologickej, technologickej a jadrovej oblasti (Rostechnadzor) počas previerky v závode na spracovanie jadrového paliva Majak v Čeľabinskej oblasti na Urale nenašla žiadne poruchy či nedodržanie predpisov, ktoré mohli spôsobiť zvýšenú koncentráciu izotopu ruténia v ovzduší v regióne i nad Európou.

Podľa agentúry RIA Novosti o tom v stredu informovala tlačová služba Rostechnadzoru, ktorý konal na základe správ o tzv. rádioaktívnom oblaku, zachytenom nad Európou na prelome septembra a októbra.

Kontrola v závode Majak sa uskutočnila od 26. októbra do 3. novembra. Jej predmetom bolo dodržiavanie predpisov pri dohľade nad zdrojmi úniku rádioaktívnych látok v Majaku. Zistilo sa, že od augusta do októbra úroveň rádioaktivity, vrátane výskytu ruténia, v samotnej prevádzke, v jej ochrannej a monitorovacej zóne neprekročila prípustné hranice stanovené pre tento závod.

Ruská meteorologická služba (Rosgidromet) v pondelok priznala "extrémne vysoké" koncentrácie rádioaktívneho izotopu ruténia Ru-106 v niekoľkých častiach krajiny, ktoré sa vyskytli koncom septembra, čo potvrdzuje európske správy o kontaminácii.

Podozrivým bolo jadrové zariadenie v Rusku (Majak), ako aj podobné zariadenie v Kazachstane. K úniku rádioaktívnych látok mohlo podľa agentúry Reuters dôjsť v posledný septembrový týždeň. Rusko a Kazachstan však tieto podozrenia odmietajú.

Ochranárska organizácia Greenpeace v utorok vyhlásila, že dá podnet na ruskú generálnu prokuratúru, aby prešetrila "možné zatajovanie radiačnej nehody" a zistila, či bola zabezpečená dostatočná ochrana verejného zdravia.

Francúzsky Ústav radiačnej ochrany a jadrovej bezpečnosti (IRSN) vydal tento mesiac správu, podľa ktorej bola príčinou zachytenia uvedeného rádioaktívneho prvku nad Európou menšia nehoda v jednom z ruských jadrových zariadení. Ako pravdepodobnú oblasť, kde k tejto udalosti došlo, vytýčil územie medzi riekou Volga a pohorím Ural.

Zvýšená prítomnosť rádioaktívneho izotopu ruténia v ovzduší podľa IRSN nepredstavovala pre európske krajiny nijaké zdravotné alebo environmentálne riziko.

Experti už začiatkom októbra uviedli, že zdroj mierneho zvýšenia rádioaktivity v európskych krajinách sa nachádza v oblasti južného Uralu. Nehodu v jadrovej elektrárni však ako príčinu vylúčili. Rádioaktívne ruténium je využívané okrem iného ako zdroj žiarenia pri liečbe rakoviny alebo v energetických systémoch vesmírnych družíc.