Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Röszke bola rušná noc, na stanici Keleti čakajú tisíce migrantov

Migranti protestujú v tranzitnej zóne na Východnej stanici (Keleti pályaudvar) v Budapešti 30. augusta 2015 Foto: TASR/AP

Z Východnej stanice v Budapešti priebežne vypravujú vlaky, polícia asistuje v tranzitnej zóne pri nastupovaní migrantov do vlakov.

Budapešť 12. septembra (TASR) - Ďalšie autobusy po migrantov prichádzajúcich smerom od Srbska poslali dnes v ranných hodinách do maďarskej prihraničnej obce Röszke. V noci odviezlo 20 autobusov migrantov do registračnej zóny, kde už čakajú stovky migrantov. Na budapeštianskej Východnej stanici (Keleti pályaudvar) čakajú na vlaky smerujúce na západ tisíce migrantov a stále prichádzajú ďalší, uviedol server Mno.hu.

V piatok večer v Röszke prerazila policajný kordón postavený okolo zberného miesta skupina 250 migrantov, ktorá sa odmietla dať zaregistrovať a odmietla poskytnúť aj odtlačky prstov. Situácia sa do rána upokojila.

Podľa maďarskej verejnoprávnej televízie je citeľný nárast počtu migrantov smerom od Srbska, príčinou môže byť sprísnenie podmienok prisťahovalectva v Maďarsku od 15. septembra. Príslušníci maďarskej armády sú už pri hraničných zábranách na mieste železnice spájajúcej Maďarsko so Srbskom, kde je zatiaľ otvorená časť hraníc a kde bude postavená brána.

Z Východnej stanice v Budapešti priebežne vypravujú vlaky, polícia asistuje v tranzitnej zóne pri nastupovaní migrantov do vlakov.