Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Röttgen: SR si musí vybrať medzi cestou Maďarska alebo zotrvaním v EÚ

Ilustračná fotka. Foto: TASR Ondrej Hercegh

Uviedol to v analýze na webe Euractiv.fr.

Berlín 8. apríla (TASR) - Výsledky prezidentských volieb v SR vyvolali znepokojenie v Berlíne i v Bruseli, ale aj v opozícii v Bratislave, ktorá teraz klesla na duchu, píše sa v pondelok v analýze na webe Euractiv.fr.

V texte citovaný popredný odborník na zahraničnú politiku v nemeckej opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Norbert Röttgen uviedol, že ak Slovensko pôjde v šľapajach maďarského premiéra Viktora Orbána, bude si musieť vybrať medzi nasledovaním Maďarska alebo zotrvaním v Európskej únii.

"Slovensko sa potom musí rozhodnúť, či chce nasledovať Orbána, alebo zostať v EÚ," vyhlásil Röttgen v rozhovore deň po demonštráciách proti vláde Viktora Orbána, na ktorých sa v Budapešti stretli desaťtisíce ľudí.

"Ktokoľvek, kto stojí na strane agresora, nemá v EÚ miesto," povedal Röttgen s odkazom na proruskú rétoriku víťaza prezidentských volieb v SR Petra Pellegriniho.

Anton Hofreiter, predseda výboru Spolkového snemu pre európske záležitosti a člen Zelených, ktorá je momentálne v nemeckej koalícii, nastolil aj otázku krátenia eurofondov pre SR.

"Je dôležité, aby slovenská vláda dostala jasný varovný signál z Berlína a Bruselu," povedal Hofreiter pre rozhlasovú stanicu Funke Mediengruppe.

Ak Fico a Pellegrini "zaútočia na právny štát a otvoria stavidlá korupcie, eurofondy by sa už nemali vyplácať," dodal Hofreiter.

Euractiv.fr pripomenul, že analytici aj opozícia v SR pred voľbami upozorňovali, že víťazstvo Pellegriniho ohrozí liberálnu demokraciu na Slovensku. Pellegrini totiž podľa webu nebude proti Ficovej vláde - a tá nedávno prijala niekoľko zákonov, ktoré EÚ kritizovala a ktoré viedli na Slovensku k masovým protestom.

Euractiv.fr píše, že Pellegrini v predvolebnej kampani vykreslil svojho rivala, proeurópskeho diplomata Ivana Korčoka, ako "vojnového štváča", ktorý ako prezident pošle slovenských mužov bojovať na Ukrajinu.

Korčok tieto obvinenia opakovane odmietol a zdôraznil, že slovenský prezident takúto právomoc ani nemá. V skutočnosti by takéto rozhodnutie bolo na parlamente a vláde, ktorej súčasťou je aj Pellegriniho strana Hlas, dodáva Euractiv.fr.