Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Rozhodnutie o azyle pre Assangea v Ekvádore bude známe tento týždeň

Zakladateľ kontroverznej stránky WikiLeaks Julian Assange Foto: TASR/AP

Correa dnes vyhlásil pre štátnu televíziu, že si musel naštudovať rozsiahly materiál o medzinárodnom práve na to, aby učinil zodpovedné a informované rozhodnutie.

Quito 14. augusta (TASR) - Ekvádorský prezident Rafael Correa dúfa, že bude vedieť tento týždeň, či jeho vláda vyhovie žiadosti zakladateľa internetovej stránky WikiLeaks Juliana Assangea o politický azyl v Ekvádore.

Correa dnes vyhlásil pre štátnu televíziu, že si musel naštudovať rozsiahly materiál o medzinárodnom práve na to, aby učinil zodpovedné a informované rozhodnutie.

Assange sa skrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne už osem týždňov a čaká, ako ľavicová vláda prezidenta Correu rozhodne o jeho žiadosti. Predstavitelia tejto krajiny už skôr informovali, že svoje rozhodnutie o udelení azylu oznámia až po skončení XXX. letných olympijských hier v Londýne v polovici augusta.

Aktivista, ktorý na stránke WikiLeaks zverejňoval tajné dokumenty Spojených štátov, ušiel 19. júna na ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne, aby sa vyhol vydaniu z Británie do Švédska, kde ho chcú vypočúvať pre obvinenia zo sexuálneho zneužitia.

Assange sa podľa svojich slov obáva, že Švédsko ho vydá do Spojených štátov. Washington je na Assangea nahnevaný za zverejňovanie tajných diplomatických depeší na stránke WikiLeaks.

Ekvádor má podľa Correu obavy, že Assange by mohol skončiť v Spojených štátoch a dostať trest smrti. Assangeho prívrženci sú presvedčení, že v Amerike ho už medzičasom tajne obžalovali.