Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Rozhodnutie rady o vulgarizmoch v rozhlase sa ma netýka, tvrdí Zeman

Foto: TASR/Michal Svítok

Stredajšie rozhodnutie rady, že Český rozhlas (ČRo) programom Hovory z Lánov, v ktorom prezident Miloš Zeman použil vulgarizmy, porušil zákon, sa podľa slov Zemana jeho samotného netýka.

Praha/Dušanbe 27. novembra (TASR) - Stredajšie rozhodnutie rady, že Český rozhlas (ČRo) programom Hovory z Lánov, v ktorom prezident Miloš Zeman použil vulgarizmy, porušil zákon, sa podľa slov Zemana jeho samotného netýka. Bude záležať na samotných rozhlasových redaktoroch, čo s konštatovaním rady urobia. Prezident to dnes povedal na návšteve tadžickej metropoly Dušanbe, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Rada Českého rozhlasu konštatovala, že program vulgárnymi výrokmi porušil mediálny zákon aj kódex rozhlasu. Súčasne však členovia rady uznali, že situácia bola výnimočná. Moderátor bol v priamom prenose, ale úlohu zohralo aj prekvapenie zo situácie a úcta k hlave štátu.

Moderátor by mal v súlade so zákonom a kódexom reagovať na vulgárnosti a snažiť sa spovedanému zabrániť v ich používaní.

Rada vyzvala rozhlas, aby v budúcnosti podobnej situácii zabránil a dodržiaval predovšetkým svoj kódex.

Prezident Zeman použil vulgarizmy, keď v relácii Hovory z Lánov kritizoval prístup vládnej koalície ohľadne služobného zákona, ale aj na adresu ruskej dievčenskej punkovej skupiny Pussy Riot, keď prekladal jej názov do češtiny a hodnotil jej texty.

"Mňa sa bezprostredne toto rozhodnutie rozhlasovej rady netýka - závisí od toho, čo s tým urobia redaktori. Podľa mojich informácií si oni želajú s rozhovormi z Lánov pokračovať v nezmenenom formáte," uviedol podľa portálu Novinky.cz Zeman v Tadžikistane. "Išlo o preklad sprostého slova, ale ten, ktorý ho preloží, nie je sám sprostý. To isté sa týkalo jedného výroku pána Schwarzenberga," vysvetľoval prezident. Dodal, že skupina Pussy Riot nestojí za to, aby o nej rozprával dvakrát.