Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rozsiahle štrajky v Grécku pokračujú

Na archívnej snímke štrajk poľnohospodárov v severogréckom meste Solún vo štvrtok 28. januára 2016 Foto: TASR/AP

Terčom protestov sú zámery gréckej vlády v oblasti dôchodkov a daní.

Atény 2. februára (TASR) - Protesty proti plánovaným zmenám v dôchodkovom systéme a zvyšovaniu daní v Grécku neutíchajú. Dnes poľnohospodári zablokovali dôležité cesty, ako aj priechody na hraniciach s Bulharskom a Tureckom. Vo svojom už 15 dní trvajúcom štrajku pokračovali aj advokáti a notári, pričom vodiči verejnej dopravy v Aténach dnes zastavia prácu na päť hodín, informuje agentúra DPA.

V stredu vstúpia do 24-hodinového štrajku grécki novinári. Na štvrtok je následne plánovaný jeden z "najväčších" dní štrajkov v krajine za posledné roky: zapoja sa do neho aj štátni zamestnanci, námorníci, pracovníci čerpacích staníc, lekárnici, vodiči nákladnej dopravy či dokonca taxikári.

Terčom protestov sú zámery gréckej vlády v oblasti dôchodkov a daní. Pre nových dôchodcov by znamenali v budúcnosti zníženie penzií v priemere o 15 percent oproti súčasnosti, pričom väčšina živnostníkov a poľnohospodárov by podľa svojich odborov musela odvádzať do štátneho rozpočtu takmer 70 percent z príjmov.

Dôchodkový systém by bez navrhovaných zmien mohol čoskoro skolabovať, varoval premiér Alexis Tsipras. Reformy sú podmienkou ďalšej finančnej pomoci medzinárodných veriteľov Atén.