Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Rozsiahly požiar na severovýchode Grécka sa postupne zmierňuje

Stromy horia a dym stúpa počas lesného požiaru neďaleko gréckej dediny Kirkis 23. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Cez víkend na boj proti požiaru v regióne Evros neďaleko hranice s Tureckom vyslali ďalšie posily.

Atény 4. septembra (TASR) – Rozsiahly lesný požiar, ktorý za 17 dní zničil veľké plochy lesa na severovýchode Grécka, v pondelok postupne slabol. Stovky hasičov však stále hasili naďalej horiace ohniská, oznámil grécky hasičský zbor. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Cez víkend na boj proti požiaru v regióne Evros neďaleko hranice s Tureckom vyslali ďalšie posily. V pondelok tam pracovalo 741 hasičov spolu so 124 vozidlami a dvoma lietadlami. Požiar si vyžiadal smrť najmenej 20 ľudí, pravdepodobne migrantov, ktorí nedávno prešli cez hranicu.

Požiar vypukol 19. augusta neďaleko mesta Alexandrupoli. Následne sa spojil s ďalšími ohňami do masívneho lesného požiaru, ktorý do nedele spálil viac ako 93.000 hektárov územia, vyplýva z údajov programu Copernicus Európskej únie. Je to najväčší požiar, aký vypukol v niektorej z krajín EÚ od začiatku vedenia záznamov v roku 2000.

V Grécku od sobotňajšieho popoludnia do nedeľňajšieho popoludnia bojovali hasiči s celkovo 82 lesnými požiarmi, z ktorých 49 vypuklo v priebehu týchto 24 hodín.

Ďalší vznikol v pondelok v lesnatej oblasti na okraji Atén, kde sa ho vyše 70 hasičom vrátane 18 z Francúzska podarilo za podpory dvoch lietadiel a troch vrtuľníkov dostať čiastočne pod kontrolu za niekoľko hodín.

Grécku, ktorého hasičský zbor je toto leto maximálne vyťažený, aktuálne pomáhajú stovky hasičov z Francúzska, Španielska, Cypru, Rumunska, Česka, Bulharska, Slovenska, Albánska a Srbska.