Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Požiar v londýnskom Kensingtone má už 17 obetí

Horiaca budova v Londýne. Foto: TASR/AP

Prehľadávanie vyhorenej budovy bude podľa Cottonovej zdĺhavý proces a budú pri ňom asistovať špeciálne vycvičené psy.

Londýn 15. júna (TASR) - Na 17 mŕtvych stúpol dnes počet obetí požiaru, ktorý v stredu v noci zničil výškový obytný dom v londýnskej štvrti Kensington. Viacero ľudí je naďalej nezvestných, informovala dnes na tlačovej konferencii komisárka londýnskeho hasičského zboru Dany Cottonová s tým, že konečný počet obetí bude s najväčšou pravdepodobnosťou ešte vyšší.

Prehľadávanie vyhorenej budovy bude podľa Cottonovej zdĺhavý proces a budú pri ňom asistovať špeciálne vycvičené psy.

Rozsiahly požiar 24-poschodovej Grenfell Tower vypukol v stredu približne o 01.00 h miestneho času pravdepodobne na štvrtom poschodí a veľmi rýchlo sa rozšíril na celú budovu, ktorú úplne zničil. Okrem obetí na životoch si vyžiadal aj desiatky zranených.

Komisárka londýnskeho hasičského zboru Dany Cottonová dnes podľa televízie Sky News uviedla, že by bol zázrak, ak by sa v budove podarilo nájsť niekoho živého.

Spresnila, že dnes skoro ráno sa podarilo uhasiť aj posledné ohniská požiaru. Úlohou hasičov teraz je zabezpečiť budovu tak, aby sa v nej mohlo uskutočniť pátranie po prípadných obetiach i začať vyšetrovanie príčiny požiaru.

O tej je podľa Cottonovej priskoro špekulovať. Skupina nájomcov však už niekoľko rokov upozorňovala na nebezpečenstvo požiaru v budove.

Ako informovala agentúra AP, na pomoc obetiam tragédie sa zatiaľ medzi radovými Britmi vyzbieral vyše milión libier.

Dobrovoľníci i pracovníci dobročinných organizácií sa aj v noci nadnes snažili nájsť ubytovanie a stravu pre ľudí, ktorí požiarom prišli o strechu nad hlavou. Známy šéfkuchár Jamie Oliver ponúkol preživším jedlo v jednej zo svojich reštaurácií, ktoré sú blízko miesta stredajšej tragédie.

Londýnske komunitné centrá, kostoly i mešity sú podľa AP doslova zaplavené darmi v podobe potravín, oblečenia, obuvi a ďalších vecí, ktoré tam ľudia prinášali na pomoc ľuďom v núdzi. Darov bolo tak veľa, že ich prijímatelia začali aj odmietať.