Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rozvodnený Dunaj zaplavil nábrežia v Budapešti a začal opadávať

Na snímke cyklisti jazdia po nábreží Sáry Salkaháziovej, ktoré je zaplavené riekou Dunaj v Budapešti v stredu 27. decembra 2023. V dôsledku nedávnych dažďov a snehu sa zvýšila hladina Dunaja. Foto: TASR/AP

K zvýšeniu hladiny Dunaja v Budapešti, ktoré nespôsobilo väčšie škody, prispeli intenzívne dažde v kombinácii s relatívne teplým počasím, ktoré spôsobilo nezvyčajne skoré topenie snehu.

Budapešť 28. decembra (TASR) - Rozvodnený Dunaj, ktorý v stredu zaplavil nábrežia v centre Budapešti, už začal mierne opadávať. Podľa maďarských vodohospodárov bola hladina rieky v maďarskej metropole najvyššia za zhruba desaťročie, informovala vo štvrtok agentúra Reuters.

Z údajov Celoštátneho vodohospodárskeho riaditeľstva (OVF) vyplýva, že Dunaj v Budapešti kulminoval v stredu večer o 20.00 h na úrovni 693 centimetrov a odvtedy pomaly opadáva a pohybuje sa v rozmedzí 690-692 cm, píše agentúra MTI.

K zvýšeniu hladiny Dunaja v Budapešti, ktoré nespôsobilo väčšie škody, prispeli intenzívne dažde v kombinácii s relatívne teplým počasím, ktoré spôsobilo nezvyčajne skoré topenie snehu.

Očakáva sa, že Dunaj bude kulminovať pri juhomaďarskom meste Mohács v nedeľu v skorých ranných hodinách, a to na úrovni 805 centimetrov. Prvý stupeň povodňovej aktivity je predpovedaný aj na rieke Tisa na severovýchode Maďarska.

Počas povodní z mája a júna 2013 dosiahol Dunaj v Budapešti úroveň 8,91 metra. Zvýšenie hladiny nad šesť metrov v mesiaci december je v hlavnom meste Maďarska nezvyčajným javom, ktorý bol naposledy zaznamenaný v roku 1987, vtedy však budapeštianske nábrežia nezaplavilo.

Vedci varujú, že v dôsledku globálneho otepľovania rastie v stredoeurópskom regióne riziko skorého topenia snehu a s ním spojeného rizika povodní už v priebehu zimných mesiacov.

"Pamätám si veľké povodne (v Budapešti), ale nie v decembri. V decembri Dunaj zamŕzal... Ľad v okolí reťazového mostu sa musel rozbíjať výbušninami," povedal pre agentúru Reuters jeden z obyvateľov maďarskej metropoly.