Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rubio podporí Trumpa, ak naozaj získa republikánsku nomináciu

Na snímke zľava republikánski kandidáti na amerického prezidenta Ted Cruz, Donald Trump a Marco Rubio. Foto: TASR/AP

Rubio varoval pred možným rozštiepením Republikánskej strany, ak by nomináciu skutočne získal súčasný favorit Donald Trump.


Washington 4. marca (TASR) - Floridský senátor Marco Rubio vyjadril dnes pripravenosť podporiť svojho súpera v boji o prezidentskú nomináciu Donalda Trumpa. Takýto krok by bol ochotný urobiť v prípade, ak Trump získa nomináciu Republikánskej strany na jej júlovom zjazde, uviedla agentúra AP.

Rubio sa v tomto zmysle vyjadril počas predvolebnej kampane v americkom štáte Kansas, kde sa budú 5. marca konať republikánske volebné zhromaždenia.

Senátor pred niekoľkými stovkami svojich priaznivcov nešetril kritickými vyjadreniami na adresu Donalda Trumpa. Vyjadril presvedčenie, že kontroverzný newyorský miliardár nie je spôsobilý stať sa najvyšším veliteľom ozbrojených síl USA.

Rubio tiež varoval pred možným rozštiepením Republikánskej strany, ak by nomináciu skutočne získal súčasný favorit Donald Trump.

Na otázku, ako sa táto ostrá kritika zlučuje s jeho potenciálnou ochotou podporiť Trumpa, Rubio vyhlásil: "Je to tým, že Hillary Clintonová je taká hrozná," povedal senátor s odkazom na súčasnú favoritku v boji o prezidentskú kandidatúru konkurenčnej Demokratickej strany.

V republikánskom tábore zatiaľ vedie Donald Trump s výrazným náskokom pred Tedom Cruzom a Marcom Rubiom. Trump si doteraz zabezpečil hlasy 319 delegátov júlového nominačného zjazdu republikánov, zatiaľ čo Cruz len 226 a Rubio 110.