Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Rúhání nevylučuje kontroly vojenských zariadení

Hasan Rúhání, Foto: TASR/AP

Inšpekcie vojenských zariadení sú na rokovaniach o dohode medzi Iránom a svetovými mocnosťami vo Viedni stále kontroverznou záležitosťou.

Teherán 3. júla (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání nevylučuje inšpekcie iránskych vojenských zariadení zo strany Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Inšpektorom však ani nevystaví bianko šek.

"Irán je pripravený v súlade s medzinárodnými pravidlami (prijatými agentúrou) vyjasniť si zostávajúce témy s MAAE," povedal Rúhání vo štvrtok podľa agentúry DPA v Teheráne počas stretnutia so šéfom MAAE Jukijom Amanom.

Inšpekcie vojenských zariadení sú na rokovaniach o dohode medzi Iránom a svetovými mocnosťami vo Viedni stále kontroverznou záležitosťou. Irán v týchto zariadeniach podľa západných tajných služieb vykonáva jadrové skúšky, Teherán to však popiera. Aby to dokázal, Rúhání chce inšpekcie povoliť, ale musia byť vopred koordinované s Iránom.

Kontroly vo vojenských zariadeniach žiada MAAE už niekoľko rokov. Rúhání túto požiadavku na štvrtkovom stretnutí s Amanom znova odmietol s tým, že sa musia uskutočniť v "spravodlivom rámci" podľa pravidiel MAAE. Irán v ostatných dvanástich rokoch agentúre OSN opakovane dokázal, že obvinenia z jadrových skúšok sú neopodstatnené, dodal iránsky prezident.